Nasze babcie myły tak naczynia. Prosty i ekologiczny sposób

dodał: Ewelina Szadkowska
Wiele osób nie lubi mycia naczyń, choć w dzisiejszych czasach mamy profesjonalne płyny, które bardzo ułatwiają tę czynność. Z drugiej jednak strony chemiczne dodatki do tych środków mogą wpływać drażniąco na skórę dłoni. W takich chwilach zastanawiamy się, czym można byłoby je zastąpić, by uniknąć reakcji alergicznej. Warto wtedy odwołać się do doświadczeń poprzednich pokoleń, które korzystały z bardziej naturalnych metod utrzymania czystości naczyń.
Każdy posiłek oznacza mniejszą lub większą ilość talerzy i kubków do umycia. Jeśli akurat nie mamy płynu do naczyń lub chcemy wypróbować inne metody, warto sięgnąć do babcinych wspomnień. Wśród kuchennych produktów są takie, które znakomicie zastąpią detergenty i pozostawią nasze naczynia lśniąco czyste.
Babciny sposób na czyste naczynia
Dawne produkty spożywcze pełniły często także inne role. Jednym z przykładów jest popularna do dziś mąka pszenna. Jej warstwą należy posypać talerze zaraz po posiłku i przetrzeć gąbką zabrudzenia, a następnie spłukać. Mąka wchłonie tłuszcz i stałe cząsteczki jedzenia. Przy zaschniętych zabrudzeniach trzeba namoczyć naczynia w gorącej wodzie z dodatkiem soli i mąki. Po kwadransie można już umyć je i wypłukać. Z innych produktów, dostępnych w każdej kuchni, sprawdzi się np. proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Obie substancje mają właściwości dezynfekujące i ścierne, które przydadzą się w skutecznym usuwaniu tłustych resztek jedzenia.
Tak też można umyć naczynia bez płynu
Aby nasze talerze i szklanki nabrały wyjątkowego blasku, warto używać soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Mają one naturalne właściwości odtłuszczające i nabłyszczające. Można także przygotować pastę czyszczącą z soku z cytryny i sody oczyszczonej, która skutecznie usunie osady z kawy i herbaty na filiżankach czy kubkach. Do wyjątkowo zatłuszczonych naczyń, np. brytfanny do pieczenia mięsa, warto zastosować ocet, który poradzi sobie także z przypaleniami. Jeśli naczynia są bardzo zabrudzone, warto namoczyć je na kilkadziesiąt minut lub nawet kilka godzin, aby zmiękczyć wszystko to, co powinno zostać usunięte.
Wszystkie podane tu sposoby znajdują zastosowanie tylko w ręcznym myciu naczyń. Nasze babcie nie dysponowały przecież takimi udogodnieniami, jak zmywarki. Potrafiły jednak utrzymać w czystości każde naczynie, a ich talerze i kubki nierzadko służyły rodzinie przez kilkadziesiąt lat.