Zakwaszanie gleby zapewnia duże plony. Zrób to w ten prosty sposób

27 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Wiele roślin występujących w naszych ogrodach preferuje kwaśne podłoże. Wielu początkujących ogrodników popełnia kardynalny błąd, stosując ten sam rodzaj ziemi pod wszystkie swoje uprawy. Efektem są nie tylko niższe plony i mniejsza ilość kwiatów na roślinach ozdobnych. Niektóre nasadzenia marnieją pod wpływem nieodpowiedniej kwasowości gleby i w konsekwencji obumierają. Jak szybko i skutecznie zakwasić ziemię tam, gdzie jest to potrzebne? Wyjaśniamy w tym artykule.

Przed przystąpieniem do regulowania kwasowości gleby należy zbadać jej obecny odczyn. Służą do tego specjalne testery, które oznaczą nam precyzyjnie wynik pomiaru. Wskazanie poniżej 7,0 pH to odczyn kwaśny, a powyżej tej wartości – zasadowy. Optymalne zakwaszenie dla większości roślin kwasolubnych to ok. 4,5-5,5 pH. Po zakwaszeniu warto więc przeprowadzić pomiar ponownie, aby zapewnić roślinom najlepsze warunki do rozwoju.

gleba

Te rośliny lubią kwaśne podłoże

Uprawiając owoce, warto regularnie zakwaszać glebę tam, gdzie zamierzamy posadzić krzewy borówek, żurawiny, truskawek lub malin. Podobne preferencje ma wiele roślin ozdobnych, m.in. hortensje, magnolie, wrzosy, różaneczniki i azalie. Od poziomu zakwaszenia zależy także intensywność i zmiana koloru niektórych kwiatów. W przypadku hortensji można w ten sposób uzyskać niebieski kolor kwiatostanów. Jeśli na działce znajduje się sporo drzew i krzewów iglastych, to również należy im zapewnić kwaśne podłoże. Dzięki temu będą zdrowo rosły i pięknie wyglądały przez cały rok.

Te produkty z kuchni zakwaszają najlepiej

Ekologiczna uprawa to priorytet w dzisiejszych czasach, kiedy masowa produkcja żywności opiera się głównie na chemicznych nawozach. Aby uzyskać kwasowy odczyn gleby, wystarczy sięgnąć po fusy z kawy. To produkt uboczny codziennej porannej filiżanki aromatycznego napoju, który zwykle ląduje w koszu. Tymczasem możemy wzbogacić o nie przydomowy kompost przeznaczony pod rośliny kwasolubne lub wylać bezpośrednio pod nasze uprawy i przykryć cienką warstwą gleby.

W przypadku, gdy chcemy dokonać zakwaszenia gleby tylko raz w ciągu sezonu to wystarczy wyścielić grządki igłami i korą sosny. Ten sposób jest dodatkowo cenny , gdyż ogranicza też rozwój niepożądanych chwastów. Przestrzeń miedzy roślinami jest także chroniona przed zbyt szybkim wysychaniem, co zmniejsza potrzebę podlewania roślin.

Ten płyn szybko zakwasi glebę

Jeśli zakwaszenie musi być przeprowadzone szybko i w radykalny sposób trzeba zmienić odczyn podłoża, to idealnym trikiem będzie mieszanka octu spirytusowego z wodą. Wystarczy do litra wody wlać 100 ml octu i dobrze wymieszać. Następnie wystarczy rozlać powstały płyn pod roślinami. Wybierajmy na ten zabieg bezdeszczowy dzień, aby dodatkowa porcja wody nie rozcieńczyła naszej mieszanki, podwyższając tym samym odczyn ziemi do zasadowego.

Sprawdzonym sposobem na zakwaszenie gleby jest także dodanie torfu do podłoża. To zabieg, który zawsze wpływa korzystnie na nasze uprawy, gdyż wzbogaca podłoże o składniki odżywcze. Warto cyklicznie powtarzać tę czynność, by zapewnić warunki odpowiednie do wzrostu roślin. Kluczem do sukcesu jest systematyczne kontrolowanie odczynu ziemi w różnych miejscach w ogrodzie i reagowanie na każde zachwianie równowagi biologicznej, która mogłaby zaszkodzić naszym roślinom.