Jajka po turecku. Takie śniadanie dodaje energii na cały dzień

16 stycznia 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Jajecznica uznawana jest za typowo śniadaniową potrawę, nawet jeśli jej miłośnicy sięgają po nią także o innych porach dnia. Nic zresztą dziwnego, że najczęściej serwujemy ją na śniadanie, ponieważ zawarte w jajkach składniki odżywcze zapewniają nam mnóstwo dobrej energii na rozpoczynający się dzień. Jeśli jednak szukasz alternatywnej wersji przygotowania potrawy z jajek, koniecznie spróbuj ich w wersji po turecku. Zachwycają smakiem i formą, w jakiej są podawane.

jajka po turecku

Dlaczego jajka są ważne w naszej diecie?

Jajka mają bardzo cenne wartości odżywcze. W końcu to z nich rodzi się życie, muszą więc zapewnić najważniejsze makro- i mikroskładniki. Są dla nas źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, a także niezbędnych kwasów Omega-3 i szeregu witamin z grupy B, a także witamin A, D, E, K, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, selenu, fosforu, sodu i potasu. Pełnowartościowe białko stanowi jedną z podstaw naszego żywienia, a jajka zapewniają najlepsze możliwe nam do pozyskania z żywności białko. Jajka zawierają dużo zeaksantyny i luteiny, które chronią nasz wzrok i usprawniają funkcjonowanie jego narządu, co jest bardzo ważne w dzisiejszych czasach, gdy zewsząd otaczają nas ekrany. Zawarte w jajkach kwasy, zarówno wspomniany już Omega-3, jak i Omega-6, odpowiadają za poprawę elastyczności, nawilżenie, a także odżywienie naszej skóry. W zestawieniu z witaminami młodości, które jajka zawierają, to doskonałe odżywienie zapewniające nam młodszy wygląd, ładniejszą cerę, włosy i paznokcie. Dodatkowo jajka zapewniają uczucie sytości na długo, a jedna sztuka to 155 kcal. To niewiele, biorąc pod uwagę ile odżywczych składników dostarcza nam jedno jajko.

Przygotowane w ten sposób jajka to iście królewskie danie. Zachwyci nasze zmysły i rozpieści kubki smakowe. W duecie ze świeżym, chrupiącym pieczywem nie ma sobie równych w porannym menu.

Jak zrobić jajka po turecku?

Ten sposób przygotowania jajek będzie wymagał około 10 minut, ale efekt wart jest starań. Prezentują się wyjątkowo, a więc cieszą nie tylko nasze podniebienia, ale też i oczy.

Składniki na 1 porcję:

2 jajka,
150 g gęstego jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
½ łyżeczki soku z cytryny,
sól i pieprz,
łyżka masła,
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
odrobina ostrej papryki w proszku, może być wędzona,
posiekana natki pietruszki i/lub koperek, ewentualnie listki mięty,
2 łyżki octu jabłkowego.

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sokiem z cytryny i wciskamy do niego ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Po połączeniu składników odstawiamy sos do lodówki.
Jajka gotujemy bez skorupek. W tym celu zagotowujemy wodę z dodatkiem octu jabłkowego. Jajka wybijamy ze skorupek do kubka lub miseczki w taki sposób, aby nie rozlać żółtek. W drugiej miseczce przygotowujemy sobie zimną wodę, która będzie potrzebna do zanurzenia ugotowanych jaj, aby wypłukać z nich ocet i powstrzymać proces termiczny.
Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy łyżką, aby w rondelku powstał wir wodny. W środek tego wiru wlewamy jajka. Zdaniem niektórych kucharzy nie jest to czynność obowiązkowa, ponieważ już sama obecność octu pozwoli zagęścić strukturę białka i możemy po prostu wlać jajka do gotującej się wody. Gdy białka się zetną, wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową i umieszczamy na moment w misce z zimną wodą. Gotowanie trwa 2-3 minuty, a zależne jest od wielkości jajek i od tego, czy były wyjęte z lodówki wcześniej czy bezpośrednio przed gotowaniem. Podczas gotowania na powierzchni wody wytworzy się piana. Jeśli nam przeszkadza, możemy ją usunąć łyżką.
Ostatnim etapem przed podaniem jest przygotowanie przypraw. Rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim paprykę w proszku. To da nam sos o przepięknym kolorze.
Gdy mamy już wszystkie składniki, rozsmarowujemy na talerzu sos jogurtowy. Skrapiamy go masłem z papryką. Na wierzch wykładamy jajka. Całość dekorujemy świeżą zieleniną. Może to być natka pietruszki, koperek lub posiekane liście mięty, które przydadzą potrawie niesamowitej świeżości.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Playlista na domówkę
Polecam na imprezy amerykański pop z lat 2000-2010.
Jak odrzucić spadek
Warto zorientować się, jakie jest saldo w dziedziczonym majątku i wtedy podjąć decyzję......
Pranie sukni ślubnej
Moja była punktowo czyszczona i wyglądała jak nowa- sprzedalam ją za 70% ceny jaką...
jaki piekarnik?
Ja polecam urządzenie do pieczenia pizzy - w nim mogę zrobić wszystko, co lubię ☺