Ciasto czekoladowe na maślance. Trzy propozycje wypieków na ten weekend

6 grudnia 2024, dodał: Emilia Stasiak

Czekoladowe ciasto to jedno z najbardziej uniwersalnych wypieków, które można przygotować w wielu wersjach i przede wszystkim szybko. Jednym z ciekawszych i zarazem prostych wariantów jest ciasto na maślance. Maślanka, dzięki swojej kwaskowatości, nadaje wypiekom wilgotności, a także sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej puszyste. Jeśli nie masz jeszcze pomysłów, co upiec w weekend, koniecznie wypróbuj któryś z moich przepisów. 

czekoladowe ciasto

Przypominam, że mimo wielu korzyści, warto pamiętać, że czekolada jest również wysokokaloryczna, a niektóre jej odmiany zawierają dużo cukru, co może negatywnie wpływać na zdrowie. Dlatego zaleca się umiarkowane spożycie, najlepiej wybierając czekoladę o wysokiej zawartości kakao.

Klasyczne czekoladowe ciasto na maślance

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki kakao w proszku

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić? Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, wysmaruj ją masłem i oprósz mąką. W dużej misce połącz wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce zmiksuj jajka, maślankę, olej oraz ekstrakt waniliowy. Połącz składniki mokre z suchymi i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30-35 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostudzenia. Ciasto można polać czekoladową polewą.

Czekoladowe ciasto na maślance z kremem śmietankowym

Składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki kakao

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1 szklanka maślanki

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

Składniki na krem:

300 ml śmietany 30%

200 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić? Wykonaj ciasto jak w przepisie powyżej. Po ostudzeniu ciasta, przygotuj krem: w misce ubij śmietanę na sztywno, dodaj serek mascarpone, cukier puder oraz wanilię i delikatnie wymieszaj. Przekrój ciasto na pół i nałóż połowę kremu na pierwszą warstwę. Przykryj drugą częścią ciasta i resztą kremu udekoruj wierzch. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem, aby krem dobrze stężał. Idealne na przyjęcia i uroczystości.

Czekoladowe ciasto na maślance z dodatkiem kawy

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki kakao

1 szklanka cukru

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki świeżo parzonej, mocnej kawy

Jak zrobić? Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, maślankę, olej i kawę. Połącz składniki mokre z suchymi, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do formy i piecz przez 30-35 minut. Połączenie aromatu kawy i kakao jest idealne.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe na maślance

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (np. ryżowej lub mieszanki bezglutenowej)

1/2 szklanki kakao

3/4 szklanki cukru

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić? Zrób ciasto jak we wcześniejszych przepisach, ale zamiast mąki pszennej użyj mąki bezglutenowej. Po upieczeniu ciasto będzie równie wilgotne i aromatyczne jak tradycyjna wersja, ale dostosowane do diety bezglutenowej.