Pieczony aromatyczny boczek

13 września 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1,3 kg chudego surowego boczku
– 4 łyżki octu winnego
– kilka gałązek tymianku (może być suszony)
– główka czosnku
– smalec

marynata:

– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– po płaskiej łyżeczce: imbiru, pieprzu, słodkiej papryki,
– szczypta chili
– pół łyżeczki soli
– listek laurowy
– duża łyżka stołowa płynnego miodu

Małe kosteczki, które znajdą się w boczku powinnaś delikatnie wyciąć nożem, żeby potem nie przeszkadzały w krojeniu. Aby boczek lepiej wchłonął marynatę warto go do tego przygotować. Owinąć ciasno boczek w lnianą ściereczkę, a wcześniej obficie skropić go octem. Na 45 minut wstawić do lodówki.  Obrać cebulę i czosnek, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Posiekać drobno cebulę, przełożyć wraz z czosnkiem do miseczki, sypać sól, pieprz, imbir, chili, pokruszony listek, wlać oliwę lub olej, dodać miód, wymieszać całość.  Na pergaminie do pieczenia położyć skruszony boczek. Warstwie z tłuszczem ponacinać nożem na ukos w kratkę. Połowę przygotowanej marynaty rozsmarować po całej powierzchni boczku pokratowanej. Potem delikatnie przewrócić na drugą stronę i posmarować dolny płat. Owinąć szczelnie pergaminem, tak aby bokiem nie wyszła marynata. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Rano nasmarować naczynie do pieczenia smalcem, na dno rozłożyć ząbki czosnku w jedynie lekko naciętych łupinkach, na nich gałązki tymianku, na to boczek (już samo mięso, odwinąć pergamin i folię), kratkowana warstwą do góry. Podlać kilkoma łyżkami wody , wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 3 godzin. Często przewracać płat i skrapiać go wodą lub sosem z pieczenia. Jeśli zacznie zbyt mocno się podpiekać można przykryć go folia aluminiową. Podawać na ciepło z ziemniaczkami, buraczkami, kapusta lub na zimno z różnymi dodatkami.