Suszone owoce guawy. Na odporność i piękną skórę
Guawa to roślina pochodząca z Ameryki Południowej z ogromnym potencjałem profilaktycznym i terapeutycznym. Jest smaczna i bogata w składniki odżywcze. Pomaga poprawić zdrowie przewodu pokarmowego, zwiększyć odporność organizmu, a także promować utratę wagi i zdrowie skóry. Warto postawić na zdrowie i wypróbować suszone owoce guawy, idealne jako wartościowa przekąska.
Owoce guawy mają owalny kształt i są jasnozielone lub żółte. Ich liście są często używane w herbatach ziołowych, ale zawierają również jadalne nasiona. Wiele osób cieszy się świeżymi owocami, ale można ją wyciskać lub dodawać do różnych produktów spożywczych, takich jak dżem owocowy i pasty. Idealnym sposobem na delektowanie się guawą w naszym kraju są suszone owoce, które dobrze się przechowują i które można zabrać ze sobą wszędzie.
Owoce guawy są bogate w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze. Te niezbędne składniki odżywcze oferują szereg opartych na dowodach korzyści zdrowotnych dzięki roli w kontroli cukru we krwi, zdrowiu serca, zarządzaniu wagą i odporności. Wiele badań potwierdza również korzystne działanie ekstraktów z liści guawy. Korzyści zdrowotne guawy wynikają z jej licznych właściwości, do których zalicza się m.in. właściwości przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, hipocholesterolemiczne, przeciwskurczowe, przeciwdrobnoustrojowe i ściągające.
Guawa jest doskonałym źródłem witaminy C. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który odgrywa rolę w wielu reakcjach enzymatycznych i funkcjach komórkowych, w tym w funkcjach immunologicznych. Ponieważ organizm nie może produkować witaminy C, należy ją dostarczać poprzez dietę. Pomarańcze są często chwalone za zawartość witaminy C, ale guawy zawierają jej około pięć razy więcej w tej samej wielkości porcji. Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Choć nie udowodniono, że witamina C zapobiega przeziębieniom, wykazano, że skraca czas trwania przeziębienia. Ponadto witamina C jest również powiązana z korzyściami przeciwdrobnoustrojowymi. Oznacza to, że pomaga zabijać bakterie i wirusy, które mogą prowadzić do infekcji. Witamina C to także mikroelement niezbędny do produkcji kolagenu w organizmie, czyli białka, które jest podstawą utrzymania elastyczności i jędrności skóry. Witamina C obecna w guawie wspomaga również wchłanianie żelaza w jelitach. Ponieważ witamina C jest łatwo wydalana z organizmu, ważne jest, aby regularnie dostarczać jej odpowiednią ilość wraz z dietą.
Guawa zawiera również niewielkie ilości magnezu, potasu, manganu i miedzi, które organizm wykorzystuje do różnych procesów biologicznych. Guawa zawiera również kilka związków bioaktywnych związanych z działaniem przeciwnowotworowym. Jest głównie bogata w likopen, związek antyoksydacyjny, który pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promienie ultrafioletowe słońca i reguluje ilość wolnych rodników krążących w organizmie. Ponadto szeroka gama witamin i przeciwutleniaczy zawartych w guawie może zdziałać cuda dla skóry, bowiem przeciwutleniacze chronią skórę przed uszkodzeniami, co może spowolnić proces starzenia, pomagając zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
Guawa jest używana w tradycyjnej medycynie ludowej od lat, ale ostatnie badania podkreśliły jej rolę w kontroli poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że spożywanie guawy silnie wpływa na wrażliwość na insulinę i jest skuteczne w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Dodatkowo pektyna lub błonnik pokarmowy w guawie opóźnia wchłanianie glukozy przez jelita i poprawia tolerancję glukozy. Owoce guawy są także obiecującym adiuwantem w leczeniu nadciśnienia tętniczego, a ponadto pozytywnie wpływają na poziom lipidów we krwi.
Ponieważ podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydy mogą działać przeciwko zdrowiu serca, dlatego guawa w dobrze zbilansowanej diecie może wspierać zdrowie kardiologiczne. Uważa się również, że wyższa zawartość potasu przyczynia się do poprawy zdrowia serca. Guawa jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza polifenole, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawę funkcji naczyniowych. Zawiera również potas, minerał, który wspomaga wydalanie sodu, co również pomaga regulować ciśnienie krwi.
Niskokaloryczne owoce guawy są wypełnione wieloma witaminami i minerałami, co czyni je doskonałym wyborem, aby wspierać zrównoważone wysiłki odchudzania. Pomagają utrzymać deficyt kalorii, jednocześnie spełniając ogólne potrzeby żywieniowe. Guawa jest równocześnie doskonałym źródłem pektyn (błonnika pokarmowego), co czyni je optymalnym wyborem dla zdrowego przewodu pokarmowego, a także zapewnia uczucie sytości i naturalnie zmniejsza głód. Spożywanie guawy w dobrze zbilansowanej diecie może zatem pomóc w promowaniu regularnych wypróżnień i zapobiegać zaparciom. Guawa jest także powiązana z pozytywnym wpływem na zdrowie jelit poprzez jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Badania wskazują, że guawa pomaga też zwalczać kwasowość żołądka, co czyni ją doskonałą w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Chociaż owoce guawy nie mogą zastąpić recepty medycznej, może to być wybór stylu życia, który może wspierać rutynową opiekę zdrowotną i profilaktykę. Warto postawić na zdrową przekąskę i wypróbować pysznie soczystą guawę, pełną witamin C, A i błonnika, która jest suszona energią słoneczną i przetwarzana w tradycyjny ajurwedyjski sposób bez dodatku siarki i konserwantów.
do kupienia: https://www.everest-ayurveda.pl/