Suszone śliwki na problemy żołądkowe i nieświeży oddech

21 listopada 2024, dodał: Marta Dasińska

Obecnie lady naszych sklepów i supermarketów są pełne różnych suszonych owoców. Czasami nie wiemy, co wybrać, ponieważ możliwości są nieograniczone. Jednak wśród tego asortymentu jest produkt, który powinien zostać wyróżniony jako jeden z najsmaczniejszych i najcenniejszych suszonych owoców zarówno z medycznego, jak i dietetycznego punktu widzenia. Mowa o suszonych śliwkach.

Suszone śliwki – zalety które warto znać

Badania potwierdzają różnorodne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych śliwek. Suszone śliwki są dobrym źródłem witaminy A, B6, C i K oraz źródłem żelaza, manganu i miedzi. Suszone śliwki są również bogate w potas, minerał, który pomaga mięśniom, nerwom i sercu prawidłowo funkcjonować. Zjedzenie 5 suszonych śliwek dostarcza około 280 mg potasu, czyli około 12% zalecanego dziennego spożycia.

Suszone śliwki są dobrym źródłem zarówno nierozpuszczalnego, jak i rozpuszczalnego błonnika. Nierozpuszczalny błonnik pomaga złagodzić zaparcia i utrzymać regularne wypróżnienia, podczas gdy rozpuszczalny błonnik pomaga w umiarkowanym trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia. Suszone śliwki zawierają również sorbitol i kwas chlorogenowy, które mogą zwiększać częstotliwość wypróżnień. Jedzenie suszonych śliwek może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego. Badania kobiet w okresie menopauzy sugerują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek poprawia mikrobiom jelitowo-kałowy. Charakterystyczne związki fenolowe i ich metabolity mogą również działać jako środki przeciwbakteryjne zarówno w przewodzie pokarmowym, jak i moczowym.

Według badań klinicznych przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne śliwek mogą pomóc utrzymać zdrową gęstość i formowanie kości. Większe ilości witaminy K w śliwkach również pomagają poprawić zdrowie kości. Suszone śliwki są też bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza dwa kwasy kawoilochinowe, które pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi i cholesterolu LDL („złego cholesterolu”), chroniąc jednocześnie komórki przed uszkodzeniami, które mogą prowadzić do chorób. Te suszone owoce mają zdolność pochłaniania wolnych rodników dostających się do organizmu, co z kolei może spowolnić procesy przedwczesnego starzenia się organizmu człowieka. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Codzienne spożywanie suszonych śliwek może też znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Podjadanie suszonych śliwek może zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć późniejsze spożycie pokarmu, pomagając kontrolować otyłość, cukrzycę i powiązane choroby układu krążenia.

Suszone śliwki mają także dobry wpływ na układ nerwowy i promują dobry nastrój. Ten produkt pomaga również zwalczać depresję, nudę, lęk, drażliwość i smutek, unikając w ten sposób załamań nerwowych, a nawet bezsenności. Zwiększają odporność organizmu na różne infekcje, dlatego są szczególnie polecane osobom mieszkającym w ekologicznie niekorzystnych regionach. Ponieważ suszone śliwki niszczą bakterie i patogeny pomagają zachować zdrową jamę ustną, a tym samym zwalczają próchnicę i nieprzyjemny oddech.

Suszone śliwki w kuchni

Suszone śliwki znane są ze swojej ciągnącej konsystencji i słodko-pikantnego smaku. Bogate w witaminy, minerały i błonnik, śliwki wspierają zdrowie układu pokarmowego i kości oraz zapewniają ochronę antyoksydacyjną. Dodatkowo w przeciwieństwie do świeżych śliwek, suszone śliwki mogą być przechowywane w spiżarni około 6 miesięcy, a przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku nawet przez rok.

Ważne jest jednak spożywanie suszonych śliwek w optymalnych ilościach, czyli około 4-6 sztuk dziennie. Spożywanie zbyt dużej ilości suszonych śliwek i innych owoców, takich jak rodzynki i figi, może prowadzić do biegunki lub ją nasilać ze względu na wysoką zawartość błonnika i sorbitolu. Oba mogą mieć działanie przeczyszczające na organizm.

Suszone śliwki oferują wszechstronność w zastosowaniach kulinarnych – co świadczy o ich uniwersalnym uroku. Możemy je spożywać samodzielnie jako wygodną i sycącą przekąską mogą też być składnikiem wielu różnych rodzajów potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W wypiekach suszone śliwki nadają naturalną słodycz i wilgotność muffinom, chlebowi i ciastom. Można je też dusić lub gotować, aby tworzyć soki, kompoty i dżemy, które są idealnym dodatkiem do deski serów lub podwieczorku. Posiekane i dodane do sosów, gulaszów i taginów stanowią bogate źródło smaku z nutą naturalnej słodyczy. Można je pokroić w plasterki i dodać do sałatek, aby uzyskać soczystą, słodką konsystencję, która kontrastuje z zielonymi warzywami. Można je też mieszać z innymi owocami w kompotach, tartach lub puddingach. Ich mocny smak dobrze komponuje się z przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa. Zmiksowane śliwki można również stosować zamiast pasty daktylowej do słodzenia wypieków.

W świecie wytrawnego gotowania kucharze używają śliwek, aby poprawić profil smakowy mięs i drobiu. Ich naturalne cukry karmelizują się podczas gotowania, tworząc idealną równowagę we wszystkich rodzajach potraw. Na przykład kuchnia marokańska często obejmuje połączenie śliwek i mięs w tradycyjnym wolno gotowanym gulaszu. W Polsce znany jest głównie schab ze śliwką lub rolady mięsne pieczone z sosem śliwkowym.