Sosy do zimowego spaghetti. Różne pomysły na dodatki do makaronu
Zima to czas, kiedy na talerzach królują sezonowe składniki, a makaron staje się idealną bazą do tworzenia pysznych i sycących dań. Często w domu robię spaghetti z sosem pomidorowym. Wszyscy oczywiście zajadają się ze smakiem. Jednak ostatnio postanowiłam wypróbować sezonowe składniki do sosu z makaronem i wiecie co? Moje dzieci prosiły o dokładkę! Spróbujcie koniecznie!
Dynia to jeden z najpopularniejszych składników jesieni i zimy. Jej naturalna słodycz doskonale komponuje się z makaronem. Nie tylko ten jesienny składnik doskonale smakuje ze spaghetti. Wypróbuj także inne skarby tej pory roku.
Spaghetti z dyniowym sosem i fetą
Składniki:
400 g dyni (np. hokkaido)
200 g fety
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki
Spaghetti (dla 4 osób)
Przygotowanie. Dynię obierz, pokrój w kostkę. Możesz ją upiec lub ugotować. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj dynię i smaż, aż lekko zmięknie. Wlej bulion, gotuj przez 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Zblenduj na gładką masę. Wmieszaj pokruszoną fetę i śmietanę (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj spaghetti, wymieszaj z sosem, podawaj z natką pietruszki.
Spaghetti z dynią i serem pleśniowym
Składniki
400 g dyni (np. hokkaido lub piżmowej)
100 g sera pleśniowego (np. gorgonzola lub roquefort)
50 g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki (do dekoracji)
Spaghetti (dla 4 osób)
Przygotowanie. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Możesz ją także upiec w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C, aż stanie się miękka, lub ugotować w wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj dynię i smaż przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Wlej bulion warzywny do patelni i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Po ugotowaniu, zblenduj dynię na gładką masę. Jeśli chcesz, możesz dodać śmietanę, aby sos był bardziej kremowy. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokruszony ser pleśniowy i wymieszaj, aż sos się połączy i ser rozpuści. Orzechy włoskie możesz uprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się złociste i aromatyczne. Następnie posiekaj je. Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu, wymieszaj makaron z sosem dyniowym. Podawaj na talerzach, posypując prażonymi orzechami i świeżą natką pietruszki.
Sos grzybowy z rozmarynem
Składniki:
300 g świeżych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
1 łyżka świeżego rozmarynu
100 ml bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż, aż grzyby się zarumienią, a następnie wlej wino. Po odparowaniu wina dodaj bulion i rozmaryn, gotuj przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z spaghetti.
Sos pomidorowy z czerwonym winem i tymiankiem
Składniki:
400 g pomidorów z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wina
1 łyżka świeżego tymianku
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj pomidory i wino, gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, podawaj z makaronem.
Sos z pieczonej papryki i orzechów włoskich
Składniki:
2 czerwone papryki
50 g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie. Papryki upiecz w piekarniku, a następnie obierz ze skórki. Zmiksuj papryki, orzechy, czosnek, oliwę, ocet, sól i pieprz na gładki sos. Podawaj z ugotowanym spaghetti.
Sos z buraków i koziego sera
Składniki:
2 średnie buraki
100 g koziego sera
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie. Buraki ugotuj, a następnie obierz i pokrój na kawałki. Zmiksuj buraki z czosnkiem, serem, oliwą, solą i pieprzem na gładki sos. Podawaj ze spaghetti, dekorując świeżą bazylią.