Owsiane ciasteczka z płatków. Idealne na jesienne popołudnie do kawy

17 września 2024, dodał: Palina Fedarenchyk

Ich ciepły, domowy smak idealnie pasuje na chłodne, deszczowe jesienne dni. Te pyszne owsiane ciasteczka wypełnią Twój dom przytulnym aromatem i są doskonałą przekąską na rodzinne wieczory przy kubku gorącej herbaty lub kawy.

Płatki owsiane to bogate źródło błonnika pokarmowego, zwłaszcza beta-glukanu, który obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Są także bogate w białko roślinne, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Regularne spożywanie płatków owsianych wspiera trawienie, wzmacnia serce i pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała.

Składniki na owsiane ciasteczka na 15 sztuk:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100-120 g cukru + wanilia + szczypta soli – utrzeć na biało (najlepiej mikserem na wysokiej prędkości, ale myślę, że można też ręcznie)
  • 2 jajka – dodawać po jednym, dobrze mieszając
  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów (lub czekolady, suszonych owoców itp.)

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, wanilią i solą, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  2. Stopniowo dodawać po jednym jajku, dobrze mieszając za każdym razem.
  3. Do uzyskanej masy dodać płatki owsiane i orzechy (lub czekoladę czy suszone owoce), dokładnie wymieszać.
  4. Formować małe kulki z ciasta, a następnie spłaszczać je na grubość około 1 cm, tworząc ciasteczka.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią.

Smacznego!)