Czy każdy może jeść marynowane warzywa? Kto powinien unikać octu

12 sierpnia 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Marynowane warzywa i owoce to lubiany przez wiele osób dodatek do dań obiadowych czy imprezowego menu. Lubimy delektować się grzybkami czy piklami w zalewie octowej, smakują nam także np. gruszki czy śliwki przygotowane w taki sposób. Ocet jest świetnym konserwantem i z tego powodu jest popularnym dodatkiem do wielu przetworów, podkreślając ich smak. Czy jednak na pewno służy naszemu zdrowiu? W tym artykule przyjrzymy się wpływowi octu na nasze zdrowie.

Marynowanie jako forma utrwalania żywności jest znane od tysięcy lat. Przygotowując zalewę octową do naszych przetworów z użyciem octu, soli, cukru i różnych przypraw, zwykle nie zastanawiamy się, jak zareaguje nasz organizm na zjedzenie porcji marynowanych produktów. Tymczasem ocet to płyn, który składa się z wody i kwasu octowego, zwykle w stężeniu od 4 do 10%. Najpopularniejszym i najczęściej dostępnym w sklepach octem jest ocet spirytusowy, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholu etylowego pod wpływem bakterii kwasu octowego. Już ta informacja powinna obudzić naszą czujność, gdyż każdy alkohol to z punktu widzenia naszego organizmu jest toksyna – niezależnie od tego, jakie jego zalety wychwalają producenci i sprzedawcy.

marynowane warzywa

Kto powinien unikać octu? Najważniejsze przeciwwskazania

Osoby dbające o zdrowy styl odżywiania mają zwykle świadomość, że ocet nie będzie im służył. Wiele osób jednak kieruje się smakiem jedzenia i wówczas ich wybory żywieniowe nie mają nic wspólnego z rozsądkiem. Ocet zmniejsza liczbę czerwonych krwinek we krwi, więc osoby ze zdiagnozowaną anemią czy niedokrwistością powinny całkowicie wykluczyć go z diety. Podobną ostrożność muszą zachować kobiety w ciąży, które powinny szczególnie dbać o to, co znajdzie się na ich talerzach, gdyż tymi produktami jest także odżywiane ich jeszcze nienarodzone dziecko. Kolejną grupą osób, których dieta nie może zawierać produktów poddanych działaniu octu, są pacjenci chorzy na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Ocet powoduje zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, a tym samym nasilenie tej dolegliwości.

Co zamiast octu spirytusowego? Jest zdrowa alternatywa

Osobom, które nie chcą rezygnować ze smaku marynowanych produktów, polecamy octy owocowe, które powstają np. z jabłek, wiśni, truskawek, porzeczek czy czarnego bzu. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych m.in. obniżają ciśnienie i poziom glukozy we krwi. Najzdrowszy spośród nich jest ocet jabłkowy, który można przygotować samodzielnie. Jego podstawą są ekologiczne jabłka i przefiltrowana woda oraz prawidłowo przeprowadzony proces fermentacji. Taki ocet nie powinien być poddawany procesowi pasteryzacji, więc marynowanie, a właściwie zakwaszanie owoców i warzyw musi odbywać się na bieżąco – bez możliwości robienia przetworów na zapas. Daje to jednak duże pole do popisu w kuchni i pobudza kreatywność kulinarną.

Dokonując wyborów żywieniowych, należy poznać działanie produktów, które są dodawane do potraw w celu poprawy ich trwałości i doznań smakowych. Lubimy wyraziste smaki, jednak szukajmy zdrowszych alternatyw, przyprawiając nasze dania w zgodzie ze wskazaniami dietetyków i uwzględniając nasz stan zdrowia.