Rano robię cudowne śniadanie z jogurtu. Dodaję ten pyszny owoc

5 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jogurt to jedno z moich ulubionych śniadań w dni powszednie. Jest szybko, jest zdrowo i jest sycąco. Ale to, za co najbardziej kocham jogurt grecki naturalny, to nieskończona możliwość dodatków, które za każdym razem zmieniają smak śniadania. Nic nadzwyczajnego ani skomplikowanego, ale jedno z najbardziej smacznych letnich śniadań.

Śniadanie jako pierwszy posiłek przerywa nocny post, a tym samym uzupełnia zapasy glukozy, aby zwiększyć poziom energii i koncentracji, a jednocześnie dostarcza innych niezbędnych składników odżywczych niezbędnych dla dobrego zdrowia. Wiele badań wykazuje szereg korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania śniadania. Krótkoterminowo poprawia poziom energii i zdolność koncentracji, a w dłuższej perspektywie pomaga w lepszym kontrolowaniu wagi, zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Pomimo korzyści, jakie śniadanie przynosi dla zdrowia i dobrego samopoczucia, wiele osób często je pomija z różnych powodów. Dobra wiadomość jest taka, że ​​istnieje wiele sposobów, dzięki którym łatwiej dopasować śniadanie do swojego dnia i nie zapominać o tym ważnym posiłku. Także latem, kiedy nasz apetyt jest znacznie mniejszy.

jogurt z owocami

Jogurt grecki z owocami 0na śniadanie

Jogurt grecki to gęsty, kremowy jogurt, który różni się od innych jogurtów tym, że przechodzi proces odcedzania w celu usunięcia serwatki. Serwatka to płyn zawierający laktozę, naturalny cukier występujący w mleku. Wytwarzanie jogurtu polega na fermentowaniu mleka przy użyciu żywych kultur pożytecznych bakterii. Odcedzony jogurt grecki ma niższą zawartość cukru niż zwykły jogurt. Dostępny jest w wersji pełnotłustej, o obniżonej zawartości tłuszczu oraz jako jogurt beztłuszczowy. Jogurt grecki to znakomite źródło wapnia, białka, probiotyków, jodu i  witaminy B12.

Jod jest niezbędny do funkcjonowania tarczycy, a także do wzrostu i metabolizmu, natomiast wapń, magnez i fosfor to minerały niezbędne dla zdrowia kości. Jogurt grecki jest również dobrym źródłem składników odżywczych wspomagających układ odpornościowy, takich jak cynk i selen. Regularne spożywanie sfermentowanej żywności, w tym jogurtu istotnie zwiększa różnorodność mikrobiologiczną jelit. Jogurt grecki jest również doskonałym źródłem witaminy B12, która pomaga zapobiegać anemii i utrzymuje zdrowe komórki krwi i nerwy. Wysoka zawartość białka w jogurcie greckim sprawia, że ​​jest on idealną propozycją śniadaniową. Białko jest ważnym elementem zdrowej diety i pomaga zachować uczucie sytości na dłużej.

Jakie owoce dodać do śniadania z jogurtem?

Inspirowane dietą śródziemnomorską miski z jogurtem greckim składają się z tego prostego składnika i wykorzystują różnorodne świeże owoce, a także różne orzechy oraz krople miodu lub syropu, aby stworzyć pyszne i zdrowe śniadanie. W naszej śniadaniowej propozycji pojawiają się papaja, truskawki, owoce kiwi, różowe winogrona oraz nasiona owocu granatu wraz miętą dla orzeźwienia i lekkości.

Mało popularna w naszym kraju papaja smakuje słodko i soczyście. Nasiona są również jadalne, chociaż są bardziej gorzkie niż sam owoc. Papaja zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, takich jak witamina A, witamina C i witamina E. Dieta bogata w przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz zapobiega utlenianiu cholesterolu. Zawiera też dwa enzymy: papainę i chymopapainę, które trawią białka, co oznacza, że ​​mogą pomóc w trawieniu. Może to prowadzić do zmniejszenia wzdęć, gazów i niestrawności. Nasiona papai są tradycyjnie stosowane jako naturalny środek do zwalczania pasożytów jelitowych.

Truskawki także są bardzo zdrowe, zawierają wiele przeciwutleniaczy i witamin. Są doskonałym źródłem witaminy C i manganu, a także zawierają przyzwoite ilości kwasu foliowego (witaminy B9) i potasu. Są również niskokaloryczne. Kiwi są słodkie, łatwe do spożycia i bardzo pożywne. Jako skarbnica witamin pomagają w utrzymaniu zdrowego serca i układu trawiennego. Mają niską zawartość kalorii, białka i tłuszczu i są dobrym źródłem błonnika. Podobnie pyszne, soczyste i przypominające klejnoty pestki granatu są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Są także bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed toksynami środowiskowymi. Niektóre badania wskazują, że pestki owocu granatu mają właściwości przeciwnowotworowe. Mięta to pachnące i pyszne zioło, które ma również korzyści zdrowotne obejmujące m.in. łagodzenie niestrawności, poprawę funkcjonowania mózgu i maskowanie nieświeżego oddechu.

Miska pełna jogurtu i owoców – przepis

Składniki:

– 1 mała papaja, obrana i pokrojona w ósemki
– 10 truskawek
– 2 owoce kiwi, obrane, przekrojone na pół
– 1 szklanka całych winogron
– nasiona z 1/2 granatu
– liście mięty
– 500 g jogurtu naturalnego greckiego
Syrop z wody różanej (opcjonalnie):
– 1/4 szklanki (90 g) płynnego miodu
– 2 łyżki wody różanej
– 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
– sok z 1 cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop należy połączyć składniki w małym rondlu z 2 łyżkami wody i postawić na średnim ogniu. Mieszać przez 3-5 minut, spróbować i doprawić, dodając więcej cytryny lub miodu, według własnych upodobań. Delikatnie wrzuć owoce i miętę do syropu i pozostawić do maceracji przez 5 min. a następnie podawać z jogurtem. Alternatywnie można na talerze nałożyć odrobinę jogurtu, ułożyć owoce i polać syropem z wody różanej i miętą.