Biorę cukinię i ścieram ją na tarce. Wychodzą chrupiące placuszki

29 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Placki z młodej cukinii są proste, delikatne, aromatyczne i po prostu przepyszne. To idealna propozycja na obiad lub kolację, a nawet na śniadanie, jeśli ktoś takie potrawy lubi także o poranku. Tylko czekam kiedy w warzywniaku pojawia się młoda, polska cukinia i zaczynam sezon na smażenie pyszności. Zawsze do młodej cukinii dodaję młodą marchewkę i polecam wypróbowanie właśnie takiego przepisu.

Cukinię jako warzywo charakteryzuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wyliczając w przypadkowej kolejności warto przypomnieć, że cukinia, ma niską zawartość kaloryczną i należy do tzw. warzyw niskowęglowodanowych. Jest zasobna w potas, magnez, żelazo oraz liczne witaminy (B, A, C, PP). Wysoki udział wody i błonnika wspiera pracę jelit oraz gwarantuje uczucie sytości. Cukinia zapewnia też szeroki wachlarz możliwości kulinarnych i zawsze wyróżnia się wspaniałymi walorami smakowymi. Placki z cukinii to zdecydowanie smaczniejsza i bardziej wartościowa alternatywa dla popularnych, ale znacznie bardziej ciężkich, placków ziemniaczanych. Dzięki obecności cukinii i marchewki placki mogą pomóc w regulacji wagi i są idealnym posiłkiem przy diecie niskowęglowodanowej, a także ketogenicznej. Przy diecie odchudzającej można placki z cukinii upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

placki z młodej cukinii

Placki z cukinii to potrawa słodka, delikatna, typowo letnia, niezwykle pachnąca. Dobór składników jest tak naprawdę dowolny, jednak przedstawiony poniżej przepis to wynik wielu eksperymentów i każdy z jego elementów nadaje mu wyjątkowości i perfekcji. Placki z młodej cukinii i marchewki można podawać z jogurtem, śmietaną, białym serem, a także niemal każdym sosem na zimno. W sieci królują przepisy z wykorzystaniem sosu czosnkowego, niektórzy polecają też sos pieczarkowy, gulasz lub sos tzatziki. Osobiście zawsze podaję placki polane jogurtem greckim wraz z sezonowymi warzywami i owocami. Placki z młodej cukinii z marchewką stanowią przepyszną propozycję dania lekkostrawnego, sezonowego i bardzo sycącego.

Podstawowym składnikiem placków jest młoda cukinia i młoda marchewka, a dodatkiem młoda cebulka najlepiej ze szczypiorem. Nigdy nie odciskam soku z cukinii, uważając że witaminy i mikroelementy w nim zawarte zasługują na wykorzystanie. Próbowałam też wersji bardziej fit – czyli placki z cukinii pieczone w piekarniku, jednak uważam, że najsmaczniejsze są właśnie smażone na patelni. Nie ukrywam, że także próbowałam placków z płatkami owsianymi zamiast mąki, ale również taki zamiennik mnie nie zachwycił, pomimo licznych bardzo pochlebnych recenzji uzyskiwanych w internecie.

Lubisz warzywa jako obiad lub przekąskę? Przedstawiam sprawdzony przepis na delikatne i przepyszne placuszki z młodej cukinii z marchewką.

Składniki na placuszki z młodej cukinii:

– 3-4 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– 2-3 młode cukinie
– 2 młode marchewki
– młoda cebula ze szczypiorem
– zielona cebulka lub natka pietruszki (do posypania)
– olej roślinny lub oliwa (do smażenia)
– przyprawy: papryka słodka, curry, kurkuma, tymianek, oregano, mielona gałka muszkatołowa, kozieradka (wg uznania)
– sól i pierz do smaku
– jogurt grecki
– ulubiona sałata lub inne warzywa i owoce

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę obrać, zetrzeć na grubej tarce (można maszynowo). Cebulę wraz ze szczypiorem pokroić drobno i dodać do warzyw. Masę posolić i doprawić. Pozostawić na 3-5 min. Dodać jajko i ulubione przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo, aby zredukować sok, który powinien zmienić się w półpłynną masę. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, formować placki i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać gorące z jogurtem greckim i ulubionymi warzywami. W mojej propozycji pomidory, papryka, ogórki gruntowe, sałata masłowa i borówki amerykańskie.