Mąż zawsze prosi o taki obiad latem. Jest obłędnie pyszny
Smażona pierś z kurczaka w panierce, zielona sałata z jogurtem i dodatkami podawana z ziemniakami to pomysł na szybki i bardzo prosty obiad, szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do wielu owoców, które urozmaicają smak sałaty i całego dania. Mąż uwielbia kolorowy talerz pełen pyszności, a ja mam słabość do sałaty podawanej z mniej typowymi dodatkami.
Większość przepisów na sałatę dotyczy przepisów wytrawnych. Zazwyczaj podaje się sałatę z solą, jajkiem, śmietaną i (o zgrozo) z octem. W proponowanym przepisie jest zupełnie inaczej. Sałata podawana jest z jogurtem greckim wymieszanym z odrobiną soli i cukrem. Jest to więc wersja bardziej na słodko. Jednak dodatek owoców, w tym malin, borówek amerykańskich czy truskawek dodaje sałacie lekkiej kwaśności i jednocześnie bardzo zmienia smak sałatki. Nawet osoby, które nie lubią mieszania owoców z obiadem mogą być bardzo zdziwione takim zestawieniem.
Do panierowania mięsa drobiowego nigdy nie dodaję mąki. Po obsypaniu przyprawami mięso robi się wilgotne, zatem kolejność panierowania jest odwrócona czyli najpierw bułka tarta, kolejno roztrzepane jajko i na koniec ponownie bułka tarta. Osoby na diecie mogą usmażyć pierś obtoczoną tylko w jajku lub zawinąć w papier do pieczenia i usmażyć na patelni bez tłuszczu, ale pod przykryciem.
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 1 jajko
– bułka tarta
– ziemniaki
– zielona sałata
– owoce jagodowe (malina, borówka amerykańska)
– kawałek żółtej papryki
– zielona cebulka, pietruszka i koperek
– jogurt grecki
– ulubione przyprawy (czosnek granulowany, curry, kurkuma, papryka słodka)
– sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, podzielić na 2 kotlety. Lekko ponacinać, oprószyć solą, czosnkiem, papryką, curry i kurkumą. Panierować przygotowane mięso w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor na małej ilości oleju.
Jogurt grecki wymieszać z solą i cukrem. Sałatę umyć, podzielić na liście i porwać. Wymieszać z jogurtem. Na talerz wykładać ugotowane ziemniaki, pierś z kurczaka i sałatę wymieszaną z jogurtem. Dodać owoce jagodowe i posypać papryką pokrojoną w kostkę. Dodać ulubioną zieleninę.