Biorę makaron i szpinak. Robię danie jak z najlepszej restauracji

7 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Makaron i aromatyczny sos śmietanowy ze szpinakiem to naprawdę smaczny i szybki pomysł na obiad. Najbardziej klasyczną odmianą tego dania jest penne ze szpinakiem. Często je robię w domu, bo jest naprawdę pyszne i wszyscy o nie proszą.

Zaletą tej potrawy obok niewątpliwie pysznych walorów smakowych jest bardzo krótki czas przygotowania. Penne śmietanowo-szpinakowe  przygotujemy błyskawicznie, wystarczy 15 minut. Makaron łączy się idealnie ze wszystkimi sosami, ale sos śmietanowy jest najszybszy w przygotowaniu. W tym łatwym i szybkim przepisie wykorzystuje się także inne łatwo dostępne składniki. Potrzebujemy makaron, śmietanę i szpinak oraz czosnek, który idealnie dopełnia smak szpinaku. Wszystkie te elementy doskonale się ze sobą komponują i na ich bazie możemy przygotować danie, które smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji. I co bardzo istotne, wystarczy nam kwadrans, aby na stole pojawiły się porcje doskonałego penne ze szpinakiem. Szpinak zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, a głównie witaminy, sole mineralne i beta karoten. Ponad to znajdziesz w nim również przeciwutleniacz i luteinę. Nie zabrakło oczywiście witaminy C, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Czy wiesz, że szpinak był nazywany perskim zielem? Przywędrował z początku do Hiszpanii, Europy i Persji. Z czasem zyskał również nazwę warzywo hiszpańskie i potrawa florencka. Najlepsze w szpinaku jest to, że nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej, ponieważ nadal zachowuje wszystkie cenne właściwości. Dobra wiadomość dla osób na diecie czy dbających o swoją linię – szpinak zawiera jedynie 23 kcal na 100 g. Dodatkowo witamina B pomaga przy spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów i tym samym przyspiesza proces przemiany materii. Szpinak również zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.

Nasza propozycja jest daniem wegetariańskim, ale wielbicielom kuchni mięsnej możemy podpowiedzieć, że do tej potrawy możemy dołożyć także białe mięso. Indyk, kurczak czy królik to fantastyczny dodatek najczęściej dodawany do penne ze szpinakiem. W naszej propozycji mamy jednak orzechy włoskie, które idealnie komponują się z innymi dodatkami. Wykończeniem potrawy jest ser gorgonzola lub parmezan.

Danie przyrządza się błyskawicznie, więc zabiegany tydzień nie będzie przeszkodą. Oryginalny przepis na pewno przypadnie do smaku wegetarianom i osobom, które ograniczają spożycie mięsa. Dodatkową zaletą prezentowanej propozycji jest dostępność składników, które znajdziemy w sklepie zawsze i niezależnie od pory roku. Możemy także eksperymentować i dodać pieczarki, migdały lub kozi ser.


Składniki:

– 250 g makaronu penne
– 250 g świeżego szpinaku
– 1/3 szklanki śmietanki 30%
– 1/2 cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 min., często mieszając. Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną i nabiorą intensywnie zielonego koloru. Wlać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować. Dodać ugotowany makaron, zmniejszyć ogień i gotować kilka chwil, cały czas mieszając. Porcje makaronu nałożyć na talerze i posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz parmezanem lub serem gorgonzola.