Hellmann’s w nowej odsłonie: przepisy na kremowe kanapki
Ciabatta z szynką parmeńską
Składniki
Bułka ciabatta – 1 sztuka
Majonez Hellmann’s Babuni – 2 łyżki
awokado – ½ sztuki
szynka Parmeńska lub Schwarzwaldzka – 5 plastrów
listki roszponki – 1 garść
kiełki rzodkiewki – 1 garść
pomidorki koktajlowe – kilka sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę przetnij na pół i wstaw na 2-3 minuty do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Krok 2
Obie połówki bułki posmaruj majonezem, następnie połóż roszponkę, dodaj plastry szynki, połówki pomidorków oraz plastry awokado. Całość posyp kiełkami rzodkiewki i przykryj wierzchnią połówką bułki.
Kanapka z awokado
Składniki
kromka pieczywa na zakwasie – 2 sztuki
ser gouda – 2 plastry
awokado – ½ sztuki
ogórek – 4 plastry
jajko – 1 sztuka
jarmuż – 2 listki
Majonez Hellmann’s Babuni – 2 łyżki
kiełki lucerny – 1 garść
sól i pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj jajka na twardo. Umieść jajka w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 9 do 12 minut. Wyjmij jajko, pozwól mu ostygnąć w zimnej wodzie, a następnie pokrój obrane jajko na plasterki. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
W międzyczasie można również gotować jarmuż (użyj tylko liści i usuń twardą łodygę) w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękł. Możesz również skropić kapustę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby dodać jej dodatkowego smaku.
Krok 3
Lekko opiecz dwie kromki ulubionego chleba (w tosterze lub na patelni), a następnie posmaruj jedną z nich majonezem. Następnie układaj na niej plasterki ogórka, kiełki, jajko, awokado, plasterki sera i jarmuż. Na wierzchu połóż drugą kromkę chleba posmarowaną wcześniej majonezem.
Kremowa kanapka z indykiem
Składniki
chleb żytni na zakwasie, kromki – 4 sztuki
pieczony indyk – 100 gramów
Majonez Hellmann’s Babuni – 80 gramów
roszponka – 40 gramów
liście rukoli – 10 gramów
pomidorki koktajlowe – 140 gramów
kiełki buraka – 20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz, opiecz w nim pieczywo.
Krok 2
Posmaruj majonezem podgrzane na grillu kromki chleba.
Krok 3
Na dwie kromki chleba nałóż roszponkę i rukolę, następnie plastry indyka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj kiełki.
Krok 4
Tak przygotowane kanapki przykryj pozostałymi dwoma kromkami chleba posmarowanymi majonezem.