Biorę czerstwy chleb i gotuje pyszne zupy. Rodzina prosi o więcej

24 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Od dziś nie wyrzucaj do kosza czerstwego pieczywa, weź przykład ze mnie i zobacz jakie przepyszne zupy z niego przyrządzam w swojej kuchni. Zupa z chleba jest tania i bardzo pożywna. To połączenie tradycji śląskiej związanej z szacunkiem do chleba z koniecznością zapewnienia ciepłego i sytego posiłku. A smak może niejedną osobę bardzo zdziwić, a nawet zaskoczyć. Rodzina zawsze prosi o taką pożywną zupę, ale postanowiłam też podzielić się przepisami z wami.

Do przygotowania zupy można użyć zarówno razowego chleba na zakwasie, jak i na drożdżach. W zależności od użytego chleba zupa może mieć nieco inny smak. Zupę można podawać z dodatkiem grzanek, jajka na twardo, żółtego sera, a także boczku.

zupa z czerstwego chleba

Zupa chlebowa z warzywami

Pieczywo użyte do zupy może być świeże, a może być też kilkudniowe i wysuszone. Z podanych składników powstanie bardzo gęsta zupa. Można dodać mniej pieczywa lub o pół litra więcej wody.

Składniki:
– 200 g czerstwego pieczywa (6-8 kromek)
– 4 ząbki czosnku
– 300 g cebuli
– 1 duża marchewka
– mały korzeń pietruszki
– pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 litr wody

Przygotowanie:
Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki mniejszą cebulę, pietruszkę, marchew i czosnek. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować dalej na małym ogniu przez 10 min. W między czasie obrać i pokroić w plasterki resztę cebuli. Umieścić na patelni z masłem klarowanym i podsmażać do zarumienienia przez kilka minut. Do garnka dodać cebulę oraz pieczywo oraz sól i pieprz i gotować jeszcze 10 min. Zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku.

Zupa chlebowa z warzywami

Zupa chlebowa na smalcu

Składniki:
– 4 kromki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
– 2 łyżki smalcu (może być również smalec ze skwarkami lub masło)
– 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– sól i pieprz do smaku
– natka koperku i pietruszki do dekoracji
– 1 l wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnku lub misce i zalać wrzątkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Talerz udekorować posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Można podawać z grzankami.

Zupa chlebowa na smalcu

Zupa z chleba z ziemniakami

Składniki:
– 6 kromek żytniego chleba na zakwasie
– 800 g ziemniaków
– 200 g tłustej śmietany
– 2-3 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 łyżki majeranku
– sól i czarny pieprz do smaku
– 4 dymki z zielonym szczypiorem
– 2-4 łyżki masła lub oleju albo smalcu

Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w plasterki lub kostkę i usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka dolać wodę i gotować do miękkości. Wyłowić ziemniaki do talerza. Do wody po ziemniakach wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Gotować przez 10 min.. Rozdrobnić blenderem, dodać śmietanę, sól, czarny pieprz. Na koniec włożyć ziemniaki, usmażoną cebulę, majeranek i przepuszczone przez przez praskę czosnki. Można podawać z posiekana dymką.

Zupa z chleba z ziemniakami

Na wiosnę gotuję mężowi te zupy – są zdrowe i smakują obłędnie!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...