Zupa w 15 minut – cała rodzina mlaska z zachwytu

13 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Najlepsza i najszybsza do zrobienia jest zupa serowa, kiedy ją robię cała rodzina, aż mlaska z zachwytu! W zanadrzu mam trzy ulubione wersje tej zupy i wykonuję je na zmianę. Warto zerknąć na różne przepisy, aby wybrać dla siebie odpowiednie typy serów do zupy. To prawdziwy rarytas dla wielbicieli serów, ale nie tylko. Jest pożywna, rozgrzewająca, idealna i szybka. I można ją podawać ze wszystkimi dodatkami jakie lubimy.

Zupa serowa z serków topionych

Najprostsza zupa serowa z serków topionych może zostać przygotowana na bazie serka śmietankowego, serowego (edamski, ementaler) lub ziołowego. Zupa z serków topionych może bazować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Nie ma również przeszkód, aby do gotowej już, aksamitnej serowej zupy dodać mięso drobiowe lub wieprzowe. Doskonale smakuje między innymi zupa z serka topionego z podduszonym mięsem z piersi kurczaka lub indyka.

Składniki:
– 1,5 l bulionu
– 4 serki topione (po 100 g)
– 100 g szynki wędzonej lub chudego boczku
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– sól do smaku
– pieprz do smaku
– papryka słodka w proszku
– grzanki, diablotki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:
Szynkę lub boczek pokroić na drobne paseczki. Cebulę i czosnek obrać, a później posiekać. Rozgrzać patelnię i podsmażyć na maśle wędlinę. Następnie podsmażyć cebulę i czosnek. Bulion zagotować, dorzucić podsmażoną cebulę i czosnek oraz serki topione. Mieszać, aż serki zaczną się rozpuszczać. Blenderem ręcznym zmiksować składniki na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i odrobinką słodkiej papryki. Dodać podsmażoną szynkę i wymieszać.

Zupa serowa z sera cheddar

Składniki:
– 15 dag żółtego sera typu cheddar
– 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
– 2 średnie cebule
– 2-3 łyżki śmietany kremówki
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka sklarowanego masła
– 1-2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
– natka pietruszki
– sól

Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Mieszając, wsypać mąkę, a po chwili powoli wlać trochę zimnego bulionu, wymieszać i przelać zasmażkę do garnka z wrzącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać utarty ser i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć zupę z ognia, starannie wymieszać z winem i śmietaną, przyprawić solą, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami.

Zupa serowa z serem pleśniowym

Składniki:
– 200 g sera pleśniowego błękitnego
– 200 g śmietany 18%
– 1,5 l bulionu drobiowego
– 150 g boczku wędzonego
– pieprz

Przygotowanie:
Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z większą częścią sera pleśniowego (niewielką ilość pozostawić do dekoracji) i zahartować. Chwilę gotować. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni. Przed podaniem zupę doprawić pieprzem i posypać smażonym boczkiem.