Lemoniada to popularny letni napój, który doskonale smakuje w okresie letnich upałów. Dzięki lemoniadzie można zaspokoić swoje pragnienie i odetchnąć po męczącym dniu na górskim szlaku, nadmorskim spacerze czy też długich godzinach poświęconych na zwiedzanie miasta. Lemoniada z pewnością przypadnie do gustu zarówno młodym, jak i nieco bardziej dojrzałym smakoszom letnich napojów. Jakie są jednak najbardziej znane przepisy na lemoniadę?
Lemoniada typu mojito
Absolutnym numerem jeden na liście letnich lemoniad jest lemoniada typu mojito. Uważana za jedną z najbardziej orzeźwiających i najsmaczniejszych. Jakie składniki można w niej znaleźć? Przede wszystkim:
- cukier brązowy lub ksylitol (około 4 łyżki),
- wodę niegazowaną lub lekko gazowaną (1000 ml),
- limonkę lub cytrynę (5 sztuk),
- miętę (kilkadziesiąt listków),
- kostki lodu (umieszcza się je w dzbanku tuż przed podaniem, aby lemoniada była schłodzona – ile? co najmniej kilka).
Na samym początku mieszamy cukier brązowy oraz wodę. Następnie dodaje się do niego pokrojoną limonkę lub cytrynę, a na koniec miętę oraz lód. Gotowe do spożycia! Ciekawą alternatywą jest też wyciśnięcie soku z limonki lub cytryny do wody.
Lemoniada arbuzowa
Drugim przykładem jest lemoniada arbuzowa, która ma szerokie grono zwolenników zwłaszcza wśród młodszych odbiorców. Czemu tak się dzieje? Z tego względu, że jest słodka i pyszna. Można w niej znaleźć następujące składniki:
- arbuz (około 0,5 kg – oczywiście bez pestek, sam miąższ),
- cukier brązowy lub ksylitol (około 2 łyżki),
- limonkę lub cytrynę (3 sztuki),
- wodę niegazowaną lub lekko gazowaną (1000 ml),
- miętę lub rozmaryn (kilka listków),
- kostki lodu (dodawane do dzbanka tuż przed podaniem lemoniady, aby skutecznie ją schłodzić).
Pierwszym krokiem do przygotowania wspomnianej wyżej lemoniady jest uzyskanie miąższu z arbuza. Następnie miąższ dzieli się na kawałki i sieka na drobne kawałki przy pomocy robota kuchennego. Później, w dzbanku umieszcza się wodę z cukrem, miętą, limonką i arbuzem, a na końcu dodaje się do niego lód. Smacznego!
Lemoniada cytrynowa z dodatkiem owoców
Pomysłem numer trzy jest orzeźwiająca i lekko kwaśna lemoniada cytrynowa, po którą sięga się m.in. po wzmożonym wysiłku fizycznym. Do jej przygotowania potrzebne są takie składniki, jak:
- cytryna (około 1 kg),
- woda niegazowana lub lekko gazowana (1000 ml),
- cukier brązowy lub ksylitol (4 łyżki),
- mięta (kilkanaście listków),
- ulubione owoce (np. borówki lub truskawki – po kilka sztuk).
Jak przygotować lemoniadę cytrynową z dodatkiem owoców? Jest to banalnie proste, ponieważ kilka cytryn wystarczy pokroić na plasterki i umieścić w dzbanku z wodą, miętą oraz cukrem, a z pozostałej części wyciska się sok. Ostatnim krokiem jest pokrojenie wybranych owoców i dodanie ich do dzbanka.
Lemoniada ogórkowa
Ostatnią opcją dla najbardziej wymagających wielbicieli lemoniady jest lemoniada ogórkowa. To doskonała alternatywa dla owocowych i słodkich lemoniad, która zasmakuje osobom w każdym wieku. Przygotowuje się ją z następujących składników:
- woda niegazowana lub lekko gazowana (1000 ml),
- świeży ogórek (kilka sztuk),
- cytryna (3-4 sztuki),
- mięta (kilka listków),
- odrobina cukru brązowego lub ksylitolu.
Jak zrobić taką lemoniadę w domu? To proste! Plasterki cytryny oraz ogórka umieszcza się w dzbanku z wodą, miętą oraz cukrem. Zawsze można też zetrzeć ogórek na tarce i całość umieścić w wybranym naczyniu.
W czym przygotować letnią lemoniadę? Porady
Każda z wymienionych wyżej lemoniad musi być prawidłowo przygotowana, dlatego też w pierwszej kolejności należy się zaopatrzyć w odpowiedniej wielkości dzbanek. Strzałem w dziesiątkę okaże się dzbanek z uchem na wodę i napoje Alva 1000 ml, który z łatwością pomieści wszystkie niezbędne składniki, a do tego jest niezwykle poręczny i wygodny w użytkowaniu. Dzbanek charakteryzuje się też obecnością solidnych ścianek, podwyższoną wytrzymałością i wszechstronnym zastosowaniem. Bez problemów umieści się go w lodówce.
Ofertę sprawdź na trendforhome.pl: https://www.trendforhome.pl/dzbanek-z-uchem-na-wode-i-napoje-alva-1000-ml