Jak zrobić sorbet lodowy – różne przepisy

26 lipca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z przewagą zamrożonych owoców, ewentualnie winem lub likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji o nazwie szarbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Do jego przygotowania można wykorzystać niemal każdy owoc zarówno świeży, jak i mrożony. Jest zdrowy, lekki, uwielbiany przez dzieci i dorosłych.

owocowe sorbety

Sorbet cytrynowy:

Składniki:
– 10 cytryn
– 250 g cukru
– 500 ml wody
– 1 białko

Przygotowanie:
Sparzyć cytryny wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce. Zagotować wodę z cukrem, dodać posiekaną skórkę i gotować 5 min. Zdjąć z płyty grzewczej i schłodzić. Ubić białko na sztywno, dodać wyciśnięty sok z cytryny i dolać wodę ze skórkami. Wstawić do zamrażarki na 4 godz. Po wyjęciu przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na puszystą masę. Jeszcze raz zamrozić. Po schłodzeniu podawać z owocami.

Sorbet cytrynowy:

Sorbet truskawkowy

Składniki:
– 500 g truskawek
– pół szklanki cukru
– sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody

Przygotowanie:
W małym rondelku umieścić sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewać syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia. Umyć truskawki i usunąć szypułki. Truskawki zmiksować na gładką masę. Do masy truskawkowej wlać syrop z cukru. Całość zamieszać i przelać do niedużego pojemnika. Po 2 godzinach wyjąć pojemnik i zamieszać ręcznym blenderem. Ponownie zamrozić. Blendowanie można powtórzyć.

Sorbet truskawkowy

Sorbet jagodowy

Składniki:
– 600 g jagód
– 200 g cukru
– 300 ml wody
– 50 ml likieru porzeczkowego
– 1 białko
– świeże owoce do przybrania

Przygotowanie:
Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie. W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 min. Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła. Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać i przełożyć do formy, w której masa będzie się mroziła. Po 3 godz. wyjąć sorbet z zamrażalnika i odstawić na 10 min. Gdy lekko zmięknie, skruszyć ją szpikulcem, a następnie rozdrobnić, np. łyżką do lodów. Tak przygotowaną masę ponownie włożyć do lodówki i mrozić jeszcze przez 1 godz.

Sorbet jagodowy

Sorbet mango z marakują

Składniki:
– 3 kubki (390 g) mango, zamrożonego
– ¼ szklanki (70 g) skondensowanego mleka
– 1 marakuja

Przygotowanie:
Zblendować mango, marakuję i mleko skondensowane w robocie kuchennym lub mocnym blenderze do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przenieść do pojemnika nadającego się do zamrażania i mrozić przez ok. 4 godz. Przechowywać w zamrażarce do 6 tygodni.

Sorbet mango z marakują

Sorbet mango z bananem

Składniki:
– 1 bardzo dojrzałe mango
– 2 dojrzałe banany
– sok z 1 limonki
– 1 laska wanilii

Przygotowanie:
Mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki. Banany obrać ze skóry. Wszystkie owoce wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z limonki i zmiksować jeszcze raz. Masę owocową przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się włókien z mango. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, z pomocą noża lub łyżeczki wyciągnąć ziarna i wrzucić do masy. Dokładnie wymieszać, wlać do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażarki na dowolny czas (min. 4 godz.).

Sorbet mango z bananem

Sorbet z owoców leśnych

Składniki:
– 50 g cukru
– 450 g owoców leśnych, mrożonych
– 90 g soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Zblendować owoce, cukier i sok w robocie kuchennym lub mocnym blenderze do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przenieść do pojemnika nadającego się do zamrażania i mrozić przez ok. 2 godz. Wyjąć z zamrażalnika i jeszcze raz zblendować. Zamrozić ponownie.

Sorbet z owoców leśnych

Sorbet kokosowy

Składniki:
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 1/2 szklanki mleczka kokosowego
– sok z połowy cytryny
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Do rondla wsypać cukier. Zalać 1 szklanką wody i gotować aż powstanie syrop. Dodać wiórki kokosowe, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Przelać sorbet do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 2 godz. Następnie przełożyć do blendera, miksować kilka minut i ponownie odstawić do zamrażarki.

Sorbet kokosowy

Sorbet arbuzowy na mleku kokosowym

Składniki:
– arbuz duży (ok. 350 g miąższu)
– 3/4 szklanki śmietanki kokosowej (gęsta część schłodzonej puszki mleka kokosowego) lub gęste mleko kokosowe
– 1 limonka

Przygotowanie:
Arbuza pokroić na małe kawałki i włożyć do zamrażarki na ok. 6 godz. Wyjąć, przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładką masę z mlekiem kokosowym oraz sokiem wyciśniętym z limonki.

Sorbet arbuzowy na mleku kokosowym

Sorbet pomarańczowy dla dorosłych

Składniki:
– 5 dużych pomarańczy obranych i podzielonych na cząstki
– 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 100 ml wódki
– sok z limonki

Przygotowanie:
Zmiksować kawałki owoców z sokiem i wódką. Ewentualnie doprawić sokiem z limonki, a jeśli sorbet jest zbyt gorzki, można dodać trochę cukru. Rozlać do miseczek lub pojemnika i zamrozić.

Sorbet pomarańczowy dla dorosłych

Sorbet na białym winie

Składniki:
– 500 g truskawek
– 100 ml białego półsłodkiego wina
– kilka listków mięty

Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki. Następnie truskawki zmiksować z winem i miętą. Przełożyć do pojemnika. Co 1 godz. wyjmować i intensywnie mieszać, rozbijając kryształki lodu. Czynność powtórzyć 3-4 krotnie. Zostawić sorbet truskawkowy, aż się zmrozi. Wyjąć tuż przed podaniem deseru.

Sorbet na białym winie

Sorbet malinowy

Składniki:
– ok. 0,5 kg świeżych malin
– 2-3 łyżki cukru (z cukru można zrezygnować)
– sok z 1/2 cytryny
– listki świeżej mięty lub melisy (do dekoracji deseru)
– 1/2 szklanki soku malinowego

Przygotowanie:
Maliny starannie przebrać, opłukać i osuszyć. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek. Dodać cukier, sok malinowy i całość ponownie zmiksować. Do malinowej masy dodać sok z cytryny, do smaku. Sorbetową masę włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Po upływie około 1/2 godz. wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika (czynność można powtórzyć, dzięki czemu nie powstaną lodowe grudki). Sorbet powinien być gotowy po upływie ok. 3 godz. Deser udekorować listkami mięty lub melisy.

Sorbet malinowy

zobacz również:

Sorbety owocowe domowej roboty – różne przepisy!

,0,000

Wegańskie lody z mleka kokosowego i sorbety – 5 super przepisów!

Owocowe sorbety na lato – różne przepisy