Miód gryczany – właściwości i wpływ na zdrowie

23 marca 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Miód jest nie tylko smaczny, ale również posiada znane i wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej właściwości. Pszczoły zbierają pełny mikro- i makroelementów nektar i pyłek z kwiatów, a następnie przetwarzają go w wysokowartościowe pożywienie dla mieszkańców ula. Dobry pszczelarz nie tylko wie, kiedy i w jaki sposób zbierać miód i jak najlepiej współpracować z pszczołami, ale także jak zachęcić je do zbierania nektaru z kwiatów konkretnego gatunku roślin. Dzięki temu możemy cieszyć się specyficznym aromatem i właściwościami wielu rodzajów miodu, spośród których wyróżnia się miód gryczany. Jakie są cechy miodu gryczanego i dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?

miód gryczany

Charakterystyka miodu gryczanego

Miód gryczany jest wytwarzany z nektaru tej samej rośliny, która daje ziarno na kaszę gryczaną. Na tle pozostałych miodów pozyskiwanych w Polsce wyróżnia się głęboką, ciemnobrunatną barwą z czerwonawym odcieniem oraz intensywnym smakiem, w którym słodycz zostaje przełamana przez lekko piekące, ostre nuty. Wystawiony na działanie światła słonecznego jeszcze bardziej ciemnieje, stając się niemal czarny, a w miarę naturalnie zachodzącego w miodzie procesu krystalizacji jaśnieje. Miód gryczany krystalizuje się powoli, a grube jasnobrunatne kryształy opadają na dno słoika, pozostawiając na górze warstwę płynnego, ciemnego miodu. Choć nie każdemu od razu przypadnie do gustu specyficzny smak miodu gryczanego, warto zapoznać się również z jego właściwościami prozdrowotnymi.

Prozdrowotne właściwości miodu gryczanego

Charakterystyczna dla miodu gryczanego jest wysoka zawartość enzymów – α-amylazy, fosfatazy i inwertazy, których aktywność nie spada nawet po dłuższym czasie przechowywania. Enzymy występujące w miodzie wykazują właściwości bakteriobójcze, w związku z czym jest on skuteczną bronią w przypadku infekcji. Zawarte w miodzie gryczanym cukry proste są idealną odżywką dla mięśnia sercowego, a występujące w nim w dużej ilości flawonoidy, bardzo aktywne antyoksydanty chronią ściany naczyń krwionośnych przed rozwojem blaszki miażdżycowej, zwiększają przepuszczalność oraz elastyczność ścian naczyń krwionośnych i usuwają wolne rodniki. Ponadto związki flawonoidowe biorą udział w prawidłowym przetwarzaniu witaminy C oraz przeciwdziałają powstawaniu mikrowylewów, mikropęknięć naczyń krwionośnych i powstawaniu skrzepów w nabłonku naczyniowym.

Miód gryczany zawiera również wysoce przyswajalne żelazo i witaminę C, a także jest bogaty w aminokwasy – substancje, z których organizm syntetyzuje białka, czyli główny „materiał budulcowy” organizmu. Dzięki tym cechom, działa on krwiotwórczo i pomaga w niedokrwistości oraz jako element rekonwalescencji pacjentów po zabiegach operacyjnych połączonych ze znaczną utratą krwi. Spośród innych polskich miodów wyróżnia go również najwyższa zawartość antyoksydantów, chroniących przed uszkodzeniem najbardziej wrażliwe struktury komórkowe, a tym samym przyczyniających się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się komórek nowotworowych. Ten rodzaj miodu jest również bogaty w magnez, bor, jod, cynk, fosfor, miedź, kobalt i nikiel, wszystkie w łatwo przyswajalnej formie i ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu ludzkiego organizmu. Miód gryczany stanowi także świetne źródło witamin C, B1, B2 i PP.

Więcej informacji na temat właściwości miodu gryczanego można znaleźć na stronie https://miodymorawskich.pl/miod_gryczany

Kiedy warto zdecydować się na miód gryczany?

Zawsze! Miód gryczany bez wątpienia warto włączyć do swojej diety niezależnie od tego, czy chcemy wesprzeć leczenie konkretnej dolegliwości, czy zależy nam na bogatych i zdrowych codziennych posiłkach. Spożywanie miodu gryczanego wzmacnia odporność organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego i zmniejsza ilość wolnych rodników, tym samym zmniejszając prawdopodobieństwo choroby nowotworowej. Ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne, miód gryczany można stosować pomocniczo przy leczeniu infekcji bakteryjnych, na przykład zapaleń w obrębie górnych dróg oddechowych. Badania pokazują, że regularne spożywanie miodu gryczanego przynosi ulgę w dusznicy bolesnej oraz miażdżycy, a ze względu na wysoką zawartość fruktozy, świetnie sprawdzi się on jako słodki dodatek dla osób borykających się z cukrzycą insulinoniezależną. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, ten rodzaj miodu warto stosować w przypadku anemii, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Z kolei duże ilości flawonoidów i mikroelementów sprawiają, że miód gryczany można wykorzystywać również w chorobach związanych z osłabieniem wzroku oraz podczas stymulowania odnowy tkanek kostnych po urazach i złamaniach.