Kawałki kurczaka pieczone na ryżu
Artykuł zewnętrzny
Szybkie danie obiadowe lub kolacyjne – kawałki kurczaka pieczone na ryżu w pomidorowej nucie z cebulką i przyprawami. Tę potrawę zrobicie w oka mgnieniu, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość aby mięso odpowiednio dopiec. Potrawę można serwować z ulubioną surówką lub np. sosem czosnkowym lub dipem ziołowym.
składniki:
4 woreczki ryżu parboiled
3 cebule
1 kg udek, podudzia lub pałki z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka
sos:
1/2 kostki masła
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej lub ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
łyżeczka kurkumy
6 łyżek pikantnego keczupu
5 ząbków czosnku
Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Ryż posypujemy cebulką.
Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy przyprawami i układamy na ryżu.
SOS: masło roztapiamy, wlewamy do garnuszka z masłem 6 szklanek wody, dodajemy keczup i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zalewamy zaprawą ryż i mięso. Pieczemy godzinę w 200 stopniach C.