Sos chrzanowy na gorąco
Artykuł zewnętrzny
Doskonały sos do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny
Składniki:
- 2-3 szkl. wywaru jarzynowego,
- 1/2 szkl. śmietany 18%,
- 2 czubate łyżki tartego chrzanu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, odrobina cukru
Sposób przygotowania:
w rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka – wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu.