Być może bardziej niż jakakolwiek inna rodzina winogron, muskat jest kojarzony z jednym stylem wina. Jeśli kierować się wyłącznie reputacją, każde wino wyprodukowane z winogron tej odmiany zostanie z góry określone po prostu jako słodkie. Podczas gdy większość dostępnych na rynku muskatów jest rzeczywiście słodka, lub przynajmniej posiada słodszy charakter, najlepsze z nich udowadniają, że słodycz i intrygujące smakowe niuanse zdecydowanie mogą iść w parze.
Najbardziej znane wina muskat pochodzą z…
Rodzina winogron muskat posiada wiele odmian, od Moscato Bianco do Muscat of Alexandria i nie tylko. Nazwa każdej z nich często kojarzy się z konkretnym miejscem, ale nie oznacza to, że wszystkie mogą rosnąć tylko w jednym regionie lub apelacji. W rzeczywistości wiele z nich rośnie w wielu krajach i regionach winiarskich. Najbardziej znane z nich pochodzą jednak z Włoch, na przykład musujące (lub półmusujące) wina na bazie muskat z regionu Piemontu. Słodkie wina na bazie muskatu z Sycylii są może mniej znane, ale równie warte uwagi. Doskonały trunki tego rodzaju są również produkowane w Kalifornii czy Teksasie, a niektórzy winiarze produkują na bazie muskatu nawet wytrawne wina.
Jak smakuje muskat?
Wina muskat to przede wszystkim aromaty kwiatów i owoców – brzoskwini, nektarynki i moreli – oraz imbiru, trawy cytrynowej, jaśminu, miodu i liczi.
Podając ten rodzaj wina kluczowa jest temperatura serwowania: im chłodniejsze, tym bardziej wzmocniona będzie kwasowość, a mniej wyraźna słodycz muskatu. Nieco wyższa temperatura pozwoli z kolei na wyeksponowanie bardziej kwiatowych, owocowych i słodkich akcentów.
Muskat to różnorodność
Muskat to doskonały przykład tego, jak powszechne przekonania i opinie nie odzwierciedlają całej historii odmiany winogron. Wina z tej rodziny są bowiem w stanie zadowolić całe spektrum gustów i trafić w szerokie możliwości budżetowe, co samo w sobie czyni je wartymi głębszego zbadania. Niezależnie od tego, czy wolimy wina słodkie czy wytrawne, czy nawet wina, które znajdują się gdzieś pomiędzy, rodzina muskat na pewno będzie mogła nam zaoferować coś ciekawego.
Biorąc pod uwagę owocowe i kwiatowe atrybuty muskatów oraz wyczuwalne w nich nuty przypraw, wina tej odmiany doskonale łączą się z potrawami o podobnych cechach. Aromatycznie złożone dania, takie jak tajskie curry, będą na przykład świetnie korespondować x Moscato d’Asti i Asti Spumante, które mają znacznie niższy poziom alkoholu niż wiele innych win dostępnych na rynku. Słodsze odmiany wina tego gatunku stanowią doskonały kontrapunkt dla słonych potraw, choć oczywiście dobrze komponują się także z niektórymi słodszymi daniami. Na przykład sernik z kieliszkiem Moscato d’Asti zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.