Prosecco – kompletny poradnik nie tylko na Sylwestra

12 grudnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Prosecco należy do rodziny win musujących. Jednak nie pochodzi z szampańskiej Francji, ani słynącej z cavy Hiszpanii, tylko z północno-wschodniego regionu Veneto (Wenecja Eugenejska) we Włoszech. Prosecco już od samego początku swojego istnienia uważane było za wino wysokiej jakości, już w XVI wieku wino prosecho opisywane było jako jedno z najlepszych win włoskich.

Co to jest prosecco?

Prosecco uchodzi za bardzo przyjemne białe lub różowe wino musujące z północy Włoch. Jest produkowane z aromatycznej odmiany winogron o nazwie Glera, zwanej również Prosecco. Charakterystyczne bąbelki są naturalne, czyli są efektem fermentacji samego wina. Swoją popularność prosecco zawdzięcza odświeżającemu bukietowi przepełnionemu nierzadko dużą ilością odświeżających cytrusów. Wino to jest więc trunkiem niezwykłym, z jednej strony łatwo pijalnym, z drugiej bardzo złożonym pod względem aromatów. Jego uniwersalność sprawia jednak, że doskonale zdaje egzamin zarówno na eleganckich przyjęciach, jak i nieformalnych czy rodzinnych spotkaniach. Wyraziste bąbelki, odświeżający smak i lekkość wina sprawiają, że wprowadza każdego w dobry nastrój.

Orzeźwiający smak i zapach sprawia także, że prosecco jest niezwykle popularną bazą dla dziesiątek koktajli, takich jak Aperol Spritz, w którym połączone jest z popularnym, ziołowym likierem czy mimoza, gdzie odnajduje się doskonale w towarzystwie soku pomarańczowego.

Prosecco vs szampan: różnice

Chociaż dla laików prosecco może wydawać się „pewnym rodzajem szampana”, jest to absolutnie sprzeczne z rzeczywistością. A właśnie różnice między „włoskimi bąbelkami” a ich francuskim kuzynem przyczyniły się do niezwykłej popularności tych pierwszych. Ciężko się temu dziwić, tym bardziej że oba rodzaje wina mają dużo do zaoferowania, lecz to jednak pochodzące z północnej Italii prosecco ma zdecydowanie niższą cenę. I to właśnie kwestia ceny uznawana jest za główny czynnik, który spowodował ogromny sukces prosecco w wielu krajach.

Również produkcja prosecco jest prostsza. W przypadku szampana mamy do czynienia z „metodą tradycyjną”, podczas której kluczowa część procesu, tj. powtórna fermentacja zachodzi w butelkach, które muszą być regularnie poruszane i przechowywane w odpowiednich warunkach. W przypadku prosecco druga fermentacja zachodzi w stalowych tankach, w warunkach przemysłowych (tzw. metoda Charmata), co znacząco obniża cenę za gotowy produkt.

Zasadniczą różnicą między szampanem a prosecco jest także ich smak. W smaku szampana wyczuwane są wytrawne nuty migdałów, skórki pomarańczowej, a nawet biszkoptu, a bąbelki są bardziej wyraziste. Z kolei prosecco smakuje delikatniej kwiatami, owocami oraz wanilią, śmietanką czy miodem.

Jakie są rodzaje prosecco?

Wino prosecco należy do kategorii win spumante (wino musujące) i jest dostępne w sprzedaży w wariantach Dry, Extra Dry, Demi Sec, Sec i Brut, które to terminy wskazują na stopień słodyczy wina musującego.

Prosecco Brut jest najbardziej nowoczesną, mocno wytrawną wersją wina (mniej 12 g/l cukru resztkowego). Jego profil aromatyczny skupia się wokół intensywnie cytrusowych i warzywnych nut, także z aromatem skórki chlebowej. Wersją najbardziej wytrawnego rodzaju Prosecco jest rodzaj Extra Brut, jest to jednak wino bardzo rzadko spotykane.

Rodzaj Extra Dry to wersja tradycyjna prosecco, odmiana lekko słodka (12-17 g/l cukru resztkowego), która łączy smak i aromaty powszechnie kojarzone z winem musującym. Posiada świeży, owocowy aromat, gdzie pojawiają się nuty jabłka i gruszki oraz nuty cytrusowe. Prosecco Dry (17-32 g/l cukru resztkowego) charakteryzuje delikatna słodycz oraz smaki świeże, aromatyczne z nutami kwiatów. Wersja Demi Sec (32-50 g/l cukru resztkowego) wyróżnia się lekką słodyczą oraz niezwykle przyjemnym bukietem owocowych aromatów.

Istnieje także Prosecco niemusujące (fermo), zwane również spokojnym (tranquillo), które ma a słomkowożółty kolor i świeży, lekko owocowy smak.

Jak serwować prosecco?

Wino prosecco podaje się w smukłych, przezroczystych, wysokich i wąskich kieliszkach. Temperatura powinna być utrzymana w granicach 6 do 8 stopni Celsjusza, wówczas wino zachowuje najwięcej walorów aromatycznych i smakowych. Do drinków z użyciem tego alkoholu dobre będą z kolei różnorodne naczynia do picia wina o mniejszej lub większej pojemności.

Prosecco doskonale sprawdza się jako aperitif. Wyborne efekty otrzymamy, jeśli do wina dodamy sok ze świeżych brzoskwiń, ale sprawdzą się także inne owoce. Prosecco Brut świetnie podkreśla smak ostryg, owoców morza, białych ryb, sushi i śledzia, natomiast wersja Extra Dry jest idealnym kompanem włoskiej wędliny prosciutto i melona, świetnie komponuje się także z galaretkami, truskawkami czy też słodkimi pączkami. Idealnie komponuje się również z makaronami na bazie delikatnych sosów mięsnych i serów. Prosecco niemusujące jest doskonałym dodatkiem do przystawek lub lekkich pierwszych dań.