5 mitów na temat wina

17 listopada 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wino to popularny alkohol, więc powstało wiele mitów na jego temat. Nasza wiedza o tym trunku nie jest pełna, stąd w opinii publicznej funkcjonują mity, które mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. W artykule obalamy tych pięć najbardziej popularnych.

1. Wino im starsze – tym lepsze

Wybór wina i jego konsumpcja mogą stanowić nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli chcemy uniknąć towarzyskiej wpadki podczas obiadu w restauracji, przyjęcia lub wyboru idealnego prezentu. Dla osób, które nie są wybitnymi koneserami winnych trunków, największym problemem jest sam zakup i pytanie, jaki rodzaj wina wybrać? Często odwiedzając sklep z winem w internecie zastanawiamy się, czy kupując najstarsze wino otrzymamy najlepszy produkt? Nie jest to prawdą. Leżakowanie ma sens w przypadku win długo dojrzewających w dębowych beczkach w winiarniach. Natomiast wino zakorkowane w butelkach z upływem czasu traci swój największy atut jakim jest świeżość, a konkretny rodzaj wina ma swoją określoną żywotność. Ponadto wina młode (ok. 90% obecnych na rynku), zarówno białe, jak i czerwone, są w większości przypadków smaczniejsze, jeśli pochodzą z młodszego, a nie starszego rocznika.

2. Wina z zakrętką są gorszej jakości

Ten mit to absolutny absurd, dlatego coraz częściej kupując wino spotykamy się z butelkami, które zamiast tradycyjnego korka posiadają zakrętkę. Szczelność zakrętek powoduje bowiem, że młode wina nie utleniają się (drewniany korek posiada mikro-szczeliny) i dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Jednocześnie zakrętka eliminuje zagrożenie wadą korkową, która dotyka wino zamknięte w tradycyjny sposób. Ponadto zakrętka jest zdecydowanie tańszym rozwiązaniem, a jednocześnie wygodnym dla użytkownika. Korek tradycyjny jest konieczny jedynie dla win starzonych w dębowych beczkach, które potrzebują dojrzewać w butelce przy minimalnym dostępie tlenu. Niech więc obecność korka bądź jego brak nie będzie dla nas wyznacznikiem, po które wino sięgniemy podczas wyjątkowej okazji.

3. Nie powinno się chłodzić czerwonego wina

Większość win czerwonych smakuje optymalnie w temperaturze nie przekraczającej 16-18 st. C. A zdecydowanie nie jest to temperatura pokojowa. Dlatego, aby cieszyć się optymalnym smakiem czerwonego wina przed otwarciem butelki warto włożyć ją do lodówki. Następnie schłodzone wino warto umieścić w termicznym pojemniku lub wiaderku z zimną wodą i lodem. Ciepła temperatura wina powoduje mocno wyczuwany alkohol i wino traci balans i swój świeży charakter, a to zazwyczaj bardziej przeszkadza, niż pomaga w degustacji. Warto jednak jednocześnie pamiętać, że wino zbyt zimne traci na wyrazistości zapachów i odczuciu smaku.

4. Czerwone wino do mięsa, białe do ryb

W zasadzie każdy sklep z winem online oferuje zarówno wino czerwone, jak i białe. Czy jednak zawsze trzeba rygorystycznie przestrzegać zasady, że czerwone wino podaje się do mięsa, a białe wino do ryby? Ta uniwersalna zasada jest bezpieczna, jednak nie zawsze musi być przestrzegana. Dania i potrawy zwykle składają się z wielu składników, podobnie wina charakteryzują się wielką różnorodnością. Dlatego do ryby idealnie pasuje także hiszpańskie różowe wino, a nawet młode czerwone wino z Burgundii. Mięsa, jeśli nie są zbyt ciężkie i tłuste można także połączyć z białym trunkiem. Podobnie w przypadku wołowiny podanej na zimno, w formie carpaccio lub tatara, zdecydowanie lepiej niż czerwone, komponują się wina różowe i białe. Kuchnia orientalna, gdzie wołowina występuje z azjatyckimi makaronami i pikantnymi sosami także idealnie komponuje się z białymi winami z podwyższoną słodyczą. Dlatego warto eksperymentować i wypróbować różne kombinacje i ciekawe zestawienia.

5. Wino jest pełne cukru

W oczywisty sposób wytrawność wina łączy się z cukrem. W zależności od ilości pozostawionego w nim cukru resztkowego, wina klasyfikuje się jako wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Cukier resztkowy to słodycz, która pozostała w alkoholu po procesie fermentacji, która zmienia cukier w alkohol, tworząc wino. Jedynie w przypadku win domowych słodki smak uzyskuje się dzięki dodatkowi cukru (sacharozy), natomiast wina szlachetne czerpią cukier jedynie z natury. Wydaje się to rzeczą prostą i niepodlegającą dyskusji. Jednak w świecie win nic nie jest jednoznaczne, a szczególnie doznania smakowe. Wino może zdawać się słodkie nawet wtedy, gdy nie ma w nim wiele cukru. Nuta wanilii czy czekolady może bowiem sprawić, że wino odbierzemy jako słodsze, z kolei nuta cytrusowa sprawia, że trunek wydaje się kwaśniejszy. I zawartość cukru resztkowego nie będzie tu wyznacznikiem smaku.