Grillować można niemal wszystko, począwszy od mięsa, poprzez warzywa, owoce, sery, na rybach i owocach morza kończąc. Zatem jak grillować ryby, aby smakowały wybornie i efektownie prezentowały się na talerzu?
Jeśli zdecydujemy się na łososia, tuńczyka lub inną rybę o zwartym mięsie dodatkowe akcesoria nie będą potrzebne. Te gatunki ryb świetnie nadają się na grilla. Podczas grillowania zachowują swój kształt, a obracane, nie rozpadają się. Nieco inaczej zachowują się ryby o delikatnym mięsie, takie jak pstrąg czy okoń morski. Choć te grillowane ryby smakują wyśmienicie, to niełatwo je przygotować nie mając odpowiednich akcesoriów. Tym bardziej że gatunki te zwykle grilluje się w całości. Położone bezpośrednio na ruszt mogą do niego przywierać, a co gorsze — rozpaść się podczas obracania. Aby temu zapobiec, należy je przed grillowaniem umieścić w specjalnym, metalowym koszyczku lub zawinąć w folię aluminiową.
Mięso ryb jest niezwykle delikatne w smaku, dlatego tak ważny jest wybór odpowiednich przypraw, które podkreślą jego wyjątkowe walory smakowe i niepowtarzalny aromat. Rewelacyjnie smakują grillowane ryby w całości, zwłaszcza doprawione plasterkami cytryny, natką pietruszki, koperkiem czy innymi świeżymi ziołami. Kiedy mięso przestaje być szkliste to znak, że ryba jest gotowa i można ją zdjąć z grilla.
Okoń z grilla
Składniki:
– 2 okonie w całości
– 1/2 pęczka świeżego estragonu
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 1 cytryna
Przygotowanie:
Okonia oczyścić. Następnie skropić oliwą z oliwek wewnątrz oraz na zewnątrz i posypać solą (przyprawą do ryb) i pieprzem. Do środka ryby włożyć masło, posiekany czosnek oraz całe zioła wraz z łodygami. Na wierzchu naciąć delikatnie nożem skórę ryby z obu stron. Okonia grillować po 8 min. z każdej strony. W trakcie smażenia nie przewracać zbyt często, aby skórka mogła zrobić się mocno rumiana i chrupiąca. W trakcie skropić rybę sokiem z cytryny.
Pstrąg z grilla
Składniki:
– 1 łyżka przyprawy do ryb lub soli
– 4 pstrągi
– 4 łyżki masła
– 2 łyżki koperku posiekanego drobno
– 1 łyżka natki pietruszki
– 4 gałązki rozmarynu
– 1 główka czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– pieprz
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pstrągi dokładnie oczyścić i umyć. Oprósz przyprawą (solą) i pieprzem. Ryby odstawić na 0,5 godz. do lodówki. Do środka każdej ryby włożyć jedną gałązkę rozmarynu i trzy nieobrane ząbki czosnku. Stopione masło połączyć z zieleniną i sokiem z cytryny. Polać nim ryby z zewnątrz i w środku. Piec na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie po 7-10 min. z każdej strony.
Grillowany filet z dorsza
Składniki:
– 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka nasion gorczycy
– 20 g (1/4 szklanki) wiórków kokosowych
– 1 pomidor, bez pestek, drobno posiekany
– 1 długie świeże zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
– 1 łyżka soku z limonki
– szczypta cukru pudru
– 4 (ok. 150 g) jędrne filety z białej ryby
– fasolka szparagowa gotowana na parze, do podania
– szparagi gotowane na parze, do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Spryskać olejem. Dodać cebulę i smażyć przez 5 min. do miękkości. Dodać imbir i nasiona gorczycy i smażyć przez 30 s. Dodać kokos i smażyć przez 1-2 min. do lekkiego złocistego koloru. Przełożyć do miski. Dodać pomidora, chilli, kolendrę, sok z limonki i cukier. Spryskać rybę olejem. Grillowć przez 2-3 min. z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Warzywa gotowane na parze podzielić na talerze. Na wierzch dodać rybę i łyżkę mieszanki kokosowej.
Grillowany filet z morszczuka
Składniki:
– oliwa z oliwek
– 4 x 180 g filetów z białej ryby ze skórą
– biały ryż gotowany na parze, do podania
– 1 limonka plus ćwiartki limonki do podania
– 80 g grubo startego świeżego kokosa
– 1 małe czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
– 1 małe awokado, posiekany miąższ
– 5 cm kawałek imbiru, pokrojonego w zapałki
– 1 szklanka liści kolendry
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Posiekać grubo miąższ limonki, następnie dodać do miski kokos, chilli, awokado, imbir, liście kolendry, sos rybny i cukier. Przyprawę doprawić solą morską. Skórkę filetów rybnych kilkakrotnie naciąć, a następnie doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Filety rybne zawinąć w folię i grillować przez 2-5 min. Wyjąć i grillować jeszcze chwilkę aby skóra była chrupiąca i złocista z każdej strony. Ryż ugotowany na parze podzielić na cztery półmiski, nałożyć filety rybne i przyprawę z limonki. Podawać z ćwiartkami limonki.
Grillowany łosoś
Składniki
– 500 g kostki z łososia bez kości
– 8 ząbków czosnku
– kawałek imbiru
– 1 łyżka startej skórki z limonki
– 1/2 łyżeczki kminku w proszku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka mąki
– 50 g liści kolendry
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka czerwonego chili w proszku
– ½ łyżki proszku garam masala
– 50 ml oleju roślinnego
– 100 g twarogu
Przygotowanie:
W patelni podgrzać trochę oleju, dodać gram mąki i prażyć aż stanie się aromatyczna. W misce wymieszać resztę oleju, czerwone chili w proszku, kminek w proszku, garam masala, sok z limonki, czosnek, imbir, kolendrę i sól. Następnie dodać jogurt i prażoną mąkę. Wymieszać składniki i zrobić gęstą pastę. Dodać kostki rybne do miski z marynatą i dokładnie je obtoczyć. Marynować min. przez 1 godz. Rybę zawinąć w folię i grillować ok. 8 min. Podawać na gorąco z chutneyem miętowym.
zobacz również:
Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy |
Kanapkowe pasty rybne – przepisy |
Dieta kreteńska – śródziemnomorski sposób na zdrowie |
Dania z grilla – różne przepisy |