Usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

2 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czemu pestycydy są to naturalne lub sztucznego pochodzenia substancje ochrony roślin. Pestycydy mają na celu zwiększenie uzyskiwanych upraw plonów i zwiększenie przewidywalności gospodarki rolnej. Zabezpieczają też plony przed szkodnikami w czasie przechowywania i ich transportu co powoduje wydłużenie trwałości produktów spożywczych. Pestycydy wnikają w skórkę warzywa czy owoców i nie jest tak łatwo się ich pozbyć.

Usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Pozostałości pestycydów – wpływ na zdrowie

Pestycydy mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzi. W ekstremalnych przypadkach także dla życia. Przyczyną tego są zatrucia pestycydami. Znane są przypadki masowych zatruć środkami ochrony roślin na skutek których zmarło kilkadziesiąt osób. Szkodliwe działanie pestycydów może mieć różne efekty na nasz organizm, zależy to od  ilości pestycydów jaka była stosowana podczas oprysków. Pestycydy które gromadzą się w organizmie człowieka mogą wywołać lub przyspieszyć procesy rakotwórcze. Zaburzają też gospodarkę hormonalną organizmu. Oczyszczanie warzyw przez usunięcie pestycydów z powierzchni owoców, warzyw jest istotne szczególnie gdy nie znamy dokładnego pochodzenia naszych zakupów.

miernik pestycydów

Miernik pestycydów

Profesjonalny pomiar pestycydów wymaga badań laboratoryjnych, które są nie tylko drogie, ale i czasochłonne. W domowych warunkach trudno stwierdzić z jakiej przyczyny produkt jest zły, ale wykorzystując urządzenie do pomiaru azotanów do zbadania jego jakości wiadomo, że nie należy go jeść. Możliwe jest wykrywanie przez miernik azotanów innych niż azotany szkodliwych substancji. Jest to informacja pozwalająca określić właściwości zdrowotne testowanego produktu i w przypadku występowania w testowanym produkcie pestycydów wynik będzie to odzwierciedlał. Tester żywności taki jak Soeks Ecovisor F4 zastępuje miernik pestycydów. Precyzyjne ustalenie zawartości poszczególnych substancji w badanym warzywie wymaga czasochłonnych, drogich badań laboratoryjnych. Jest to niemożliwe do zrealizowania podczas codziennych zakupów dlatego miernik Soeks, który można mieć przy sobie w kieszeni lub torbie jest optymalnym rozwiązaniem. Sprawdzenie jakości produktów spożywczych jeszcze przed ich zakupem jest dobrym pomysłem. Prościej kupować dobrej jakości owoce, warzywa niż potem myśleć nad skutkami spożycia pozostałości pestycydów.

Jak usunąć pestycydy?

Na pytanie jak usunąć pestycydy z produktów spożywczych do niedawna trudno było jednoznacznie odpowiedzieć. Myć owoce możemy na kilka sposobów, ale płukanie owoców i warzyw pod bieżącą wodą czy nawet mycie z wykorzystaniem sody oczyszczonej czy octu nie są skutecznymi metodami usuwania pestycydów z powierzchni produktów spożywczych. Wręcz przeciwnie dają nam tylko złudne poczucie bezpieczeństwa. Dodatkowo są to uciążliwe czynności, zwłaszcza jeśli miałyby być wykonywane codziennie. Jak pokazują badania laboratoryjne najskuteczniejszą metodą oczyszczania jest wykorzystanie myjki ozonowo-ultradźwiękowej Food Cleaner. Myjka ta pozwala myć warzywa, umożliwia mycie owoców i oczyszczanie mięsa oraz przedmiotów (jak zabawki i akcesoria dla dzieci). Jest to oryginalne urządzenie do oczyszczania żywności – dzięki niemu usuwanie pestycydów z warzyw nie jest już problemem. Myjka Food Cleaner usuwa pozostałości pestycydów z powierzchni warzyw i owoców w ciągu kilku minut. Dzięki temu bez obaw możemy je potem spożyć. Stosowanie metody ozonowo-ultradźwiękowej pozwala skutecznie usunąć pestycydy. Mycie warzyw i owoców staje się banalnie proste i co istotne zużywamy dużo mniej wody.