Zupa cytrynowa na bulionie z kurczaka

15 lipca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kiedy zostaje nam rosół na drugi dzień najczęściej gospodynie domowe przygotowują tradycyjną pomidorówkę, ale przecież na bazie bulionu można wykonać wiele innych oryginalnych zup chociażby zupę cytrynową. Jest aromatyczna, lekko kwaśna i esencjonalna, podajemy ją z ryżem.

Składniki:
– 1,2 l bulionu z kurczaka
– 4 jajka
zupa cytrynowa– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 2 stołowe łyżki wody
– sok i skórka z 2 cytryn
– sól do smaku
– czarny mielony pieprz
– 4 gałązki pietruszki, posiekać

Przygotowanie:
Bulion zagotować. W głębokiej misce umieścić jajka, sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Ubić do jednorodnej masy. Kontynuując ubijanie wlać do jajek porcjami połowę wrzącego bulionu. Jednorodną jajeczną masę wlać do reszty bulionu w garnku. Przecedzić przez sito, żeby usunąć skórkę. ostawić zupę na średnim ogniu i gotować mieszając do zgęstnienia, doprowadzając niemal do wrzenia, ale nie gotować. Zdjąć cytrynowo jajeczną grecką zupę avgolemono z ognia. Podawać na gorąco z kawałkami kurczaka, ryżem, świeżą skórką z cytryny i pietruszką.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz