Czarna herbata liściasta – jak wybrać najlepszą?
Czarna herbata, podobnie jak zielona i biała, a także kawa, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, między innymi:
- wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł;
- reguluje wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie pokarmu;
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także występowaniu udarów i zawałów.
Jednak – aby móc korzystać z właściwości zdrowotnych tego napoju, należy wybierać herbaty naturalne, np.czarna herbata liściasta z DMG, które nie zawierają niepotrzebnych i szkodliwych dodatków, jak regulatory kwasowości, barwniki czy cukier. W profesjonalnym sklepie z herbatą znajdziesz różne rodzaje naturalnej czarnej herbaty liściastej, sklasyfikowane pod względem jakości liści. Mogą one zawierać:
- pełne liście:
- TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – całe liście i sporo złocistopomarańczowych tipsów,
- GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – następna klasa jakości,
- FOP (Flowery Golden Pekoe) – pełne liście w dobrym stanie,
- OP (Orange Pekoe) – zwykłe, podstawowej jakości, pełne i długie liście, uzyskane z pierwszego i drugiego rozwiniętego listka bez pączków herbacianych;
- liście łamane (cięte), czyli takie, które zostały rozdrobnione:
- FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) – jedna z najpopularniejszych klas,
- BOP (Broken Orange Pekoe) – kolejna znana klasa jakości, pozbawiona pączków,
- BP (Broken Pekoe) – powszechnie produkowana herbata bez pączków i najmłodszych listków;
- miał herbaciany o wymiarach liści poniżej 2 milimetrów, wykorzystywany do produkcji herbat ekspresowych;
- pył herbaciany o wymiarach liści 0,5–1 milimetr, wykorzystywany do produkcji herbat ekspresowych.
Czarna herbata liściasta szybka w przygotowaniu to np. typ Broken Orange Pekoe. Dostępna jest w postaci granulek, które można parzyć dwukrotnie. Warto zwrócić uwagę także na smak i aromat. Jeśli lubisz klasyczny, intensywny zapach i smak czarnej herbaty, wybierz odmiany indyjskie lub cejlońskie. Jeśli gustujesz w łagodniejszych doznaniach smakowych podczas picia herbacianych naparów, wybierz odmianę chińską, która jest delikatniejsza.