Za co kochamy herbatę i kawę?

12 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Filiżanka małej czarnej o poranku albo do posiłku. Druga, gdy chcemy się zrelaksować lub wyciszyć. A trzecia, kiedy jesteśmy zmarznięci, zmoknięci albo po prostu mamy ochotę na coś ciepłego. I nie ma znaczenia czy mocny napar ma gorzki smak kawy czy cierpki herbaty. Oba te napoje kochamy za ich walory smakowe i niesamowity aromat, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że kawa i herbata mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Za co więc tak naprawdę kochamy te pyszne napary? Sprawdź!

mała czarna kawa

Doskonale pobudzają o poranku

Kawa zawiera kofeinę, a herbata teinę. Oba te związki pobudzają ośrodkowy układ nerwowy. Dzięki temu po wypiciu filiżanki mocnego naparu poprawia się nasza koncentracja, pamięć, refleks a nawet nastrój. Kofeina ponadto przyspiesza bicie serca, zwiększając siłę jego skurczu, a nawet podwyższa tempo przemiany materii. Z kolei teina niweluje uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację i samopoczucie. Ma też zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego, gdyż pobudza syntezę soków trawiennych. Jednak teina jest łagodniejsza. W 200 ml filiżance herbaty znajduje się jej ok. 30 mg, podczas gdy kawa o takiej samej objętości zawiera aż 150 mg kofeiny.

Mają porywający smak i aromat

To, jaką kawę czy herbatę lubimy, jest w zasadzie indywidualną sprawą każdego z nas. Jedni wolą zdecydowany, mocny kawowy smak i dlatego decydują się na napar bez cukru i mleka. Inni z kolei nie wyobrażają sobie kawy bez dodatku cynamonu, kardamonu czy odrobiny syropu waniliowego. Podobnie jest z herbatą. Tyle, ile smakoszy, tyle sposobów na jej zaparzanie. A bez względu na to, który z nich wybierzemy, smak i aromat zawsze zapewniają zmysłowe wrażenia, które wywołują przyjemne skojarzenia.

Poprawiają nastrój

Kofeina pobudza mózg do wydzielania serotoniny. To neuroprzekaźnik, którego niedobór obniża nastrój i wpływa na odczuwanie lęku. Picie kawy w umiarkowanych ilościach (od 2 do 5 filiżanek dziennie) może złagodzić uczucie niepokoju. Mała czarna wypita z samego rana poprawia umiejętność skupienia uwagi oraz czujność. Jesteśmy więc nie tylko bardziej rozluźnieni, ale przede wszystkim też zadowoleni. Nieco łagodniejsze działanie ma teina. Na nastrój wpływa poprzez uwalnianie dopaminy przez ośrodkowy układ nerwowy, który odpowiedzialny jest za odczuwanie szeroko pojętego zadowolenia.

Zawierają mnóstwo witamin i minerałów

Zarówno kawa, jak i herbata zawierają całe mnóstwo związków o działaniu prozdrowotnym. Kawa jest bogata przede wszystkim w polifenole o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Regularne picie kawy ma więc zbawienny wpływ na oczyszczanie organizmu. W jej ziarnach znajdują się również witaminy z grupy B, potas i mangan. W herbacie z kolei znajduje się o wiele więcej polifenoli, w tym garbniki, które mają zdolność do zapobiegania rozwoju komórek rakowych, a także witamina C, B1, B6, fluor, mangan, potas oraz selen.

Mają wiele właściwości zdrowotnych

Kawa obniża stres. Poprawia potencję i działa jak afrodyzjak. Poza tym zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz depresji. Poprawia krążenie krwi, pomaga spalać tłuszcz, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, jelita grubego, prostaty czy wątroby, niwelując stany zapalne w organizmie. A wypicie jednej filiżanki kawy tuż przed wyjściem na słońce pomoże ochronić skórę przed promieniowaniem słonecznym. Z kolei herbata przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca, pomaga obniżyć cholesterol we krwi, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i podnosi aktywność komórek odpornościowych. Ma też zbawienny wpływ na zęby. Dzięki zawartości wapnia i fluoru wzmacnia szkliwo i chroni zęby przed rozwojem próchnicy.

Oczywiście, żeby czerpać te wszystkie korzyści z picia kawy i herbaty, musimy wybierać dobrej jakości ziarna tej pierwszej oraz liście tej drugiej. Zatem pijmy ciepłe napoje na zdrowie!