Szaszłyki wieprzowe w kefirze

9 grudnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Soczyste mięso wieprzowe jakie dodajemy do szaszłyków zyska nowy wymiar smaku dzięki zastosowaniu marynaty z kefiru lub jogurtu. Możemy serwować naszą mięsna przekąskę w towarzystwie świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, krążków czerwonej cebuli, cukinii lub grillowanych warzyw i sosów, dipów, ajwarów itp.

szaszłyki na kefirze

składniki:

kg schabu bez kości

2 ząbki czosnku

1/2 litra kefiru

sól, pieprz

cebula czosnkowa

 

Dodajemy przeciśnięty czosnek do kefiru. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami, układamy w naczyniu przekładając krążkami cebuli i zalewamy kefirem.  Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Wyjmujemy mięso z marynaty, nabijamy na drewniane szpatułki i pieczemy z obu stron na ruszcie posmarowanym olejem.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Żółte paznokcie
Dlatego ja zmywam lakier zaraz po imprezie czy innej okazji, nie trzymam długo na paznokciach.
Tanie gotowanie
Ja nie lubię odgrzewanego,zwłaszcza z mikrofali. Jest gumowate...
Srebrna torebka, jaki kolor butów?
Z nią zawsze jest problem, lepsze są jednak stonowane kolory...
najbardziej nietrafiony prezent
Dostałam raz taki na 18-tkę - krowę ze śmiesznym napisem, chyba miało być...