Filety z pstrąga zapiekane z jabłkowymi ziemniakami :

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny pstrąg z lekką nutką jabłkową.

Czas :1 godzina

Składniki :

4 filety z pstrąga

2 cytryny

2 jabłka

sól

pieprz mielony

1/4 kostki ( 5 dag ) masła

2 łyżki oleju

1/2 szklanki  pokrojonego koperku

12 niedużych ziemniaków ( najlepiej młodych )

Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety ( jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .

Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach ” , obrać i pokroić w grube plastry.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki – włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .

Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na wierzch znów resztę ziemniaków  .Posypać koprem . Ułożyć  na tym filety. Na wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.  

Wstawić do piekarnika i nastawić go  rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15 minut.

file1280819143



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz