Budyń waniliowy domowy wg Buni

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie ma jak domowy budyń. Nie zawsze chce mi się taki robić – ale czasem warto trochę czasu poświęcić .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/2 litra mleka 3,2 %
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego do dekoracji
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Zagotować wodę z masłem i rozciętą laską wanilii ( tak by środek był odkryty). Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut .Wyjąć wanilię . Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ).Wsypać cukier i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .

Przelać do 3 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać cukrem trzcinowym ( ja dodatkowo posypałam złotymi perełkami cukierniczymi – ale tylko dlatego , ze były akurat w domu ).

file1280817732