Budyń waniliowy domowy wg Buni
Artykuł zewnętrzny
Nie ma jak domowy budyń. Nie zawsze chce mi się taki robić – ale czasem warto trochę czasu poświęcić .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/2 litra mleka 3,2 %
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 laski wanilii
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego do dekoracji
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Zagotować wodę z masłem i rozciętą laską wanilii ( tak by środek był odkryty). Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut .Wyjąć wanilię . Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ).Wsypać cukier i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 3 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać cukrem trzcinowym ( ja dodatkowo posypałam złotymi perełkami cukierniczymi – ale tylko dlatego , ze były akurat w domu ).