Sałatka jarzynowa bez majonezu
Artykuł zewnętrzny
trochę inne sałatka, inaczej nie znaczy gorzej – czasami wręcz przeciwnie!
składniki:
- 3-4 marchewki,
- 1 łyżka octu winnego,
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 puszka 400g groszku konserwowego,
- po 1/3 pęczka natki pietruszki, koperku i cienkiego szczypiorku,
- 1 cebula,
- 4-5 ogórków kiszonych albo małosolnych,
- 1 kawałek selera korzeniowego, wielkości dużego jajka,
- 1 pietruszka, korzeń,
- do smaku: sól, pieprz mielony, cukier
sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera oczyścić, ugotować, ostudzić. Warzywa pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojone także w kostkę ogórki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem na 5-10 s., przelać zimną wodą, osączyć i dodać do reszty warzyw. Groszek osączyć, dodać do sałatki razem z umytą, posiekaną zieleniną. Sałatkę doprawić olejem, octem i przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę aby smaki się przegryzły.