Sałatka chrzanowa z kukurydzą i serem

1 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wyśmienita i wyrazista w smaku sałatka chrzanowa to idealny pomysł na przekąskowy stół szwedzki, imprezową przystawkę czy danie kolacyjne. Jej ostry smak to zasługa nie tylko chrzanu, ale też papryczki chili, która niczym wisienka na torcie zwieńcza i dekoruje naszą potrawę. Do sałatki można oczywiście dodać ulubione zioła np: natkę pietruszki, szczypiorek, koperek itp. Posmakuj naszej propozycji z chrupiącą bagietką. Ten ostry w smaku korzeń zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu. Poza tym wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę, mangan oraz  fitoncydy – naturalne substancje bakteriobójczeMa właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu.

sałatka chrzanowa

składniki:

5 jajek

30 dag żółtego sera

puszka kukurydzy

czerwona fasola z puszki

pierś z kurczaka

sól, pieprz, słodka papryka

olej do smażenia

szczypiorek

 

sos: 5 łyżek majonezu, 7 łyżek jogurtu naturalnego, 9 łyżeczek chrzanu

 

Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jajka ugotować na twardo, obrać. Jajka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać a kukurydzę i fasolę osączyć z wody. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na złoto na oleju, oprószyć przyprawami, ostudzić.  Wykonać sos: wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Składniki sałatki wyłożyć do salaterki, dodać sos, posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.