Gobłąbki z kapusty w sosie pomidorowym

20 sierpnia 2018, dodał: madzia2406
Artykuł zewnętrzny

Gołąbki z młodej kapusty to pomysł na idealny obiad lub kolację w sezonie, gdy młoda kapusta pięknie rośnie na polskich polach czy w szklarniach i jest jej wysyp w warzywniakach i na straganach. Można gołąbki przygotować w wersji wegetariańskiej np. z kaszą gryczaną i pieczarkami i je zapiekać lub gotować. Potrawa robi się szybko, bo liście młodej kapusty szybko stają się miękkie i gotowe do zaserwowania.

Składniki :

główka młodej kapusty,
mięso mielone drobiowe, 500 g
niepełna szklanka ryżu,
cebula,
olej do smażenia,
listek laurowy,
sól, pieprz, cukier,
ziele angielskie,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
suszony majeranek,
łyżka smalcu,

1. Ryż ugotuj w niespełna dwóch szklankach wody, aby się nie rozgotował. Kapustę podziel na liście, opłucz je, wytnij twarde nerwy. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Ryż i cebulę wymieszaj z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

2. Farsz układaj na liściach kapusty, brzegi zawiń do środka. Gołąbki układaj ciasno w szerokim rondlu, zwinięciem do dołu.  Do wody dodaj 2 łyżeczki koncentratu, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej tym gołąbki, dodaj smalec. Gotuj pod przykryciem 45 min.

3. Zrób sos: zagotuj wodę, dodaj resztę koncentratu, sól, pieprz i cukier. Gotuj chwilę na wolnym ogniu. Gdy gołąbki są już gotowe, wylej wywar w którym się gotowały i zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Można je również polać jogurtem i śmietaną lub zrobić sos czosnkowy.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...