Kawa do ekspresu ciśnieniowego – jak wybrać najlepszą?

7 maja 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wiele jest osób, które nie wyobrażają sobie poranka czy popołudnia bez filiżanki aromatycznej, pysznej kawy. Rynek oferuje ogromny wybór różnych rodzajów i smaków ziaren od rozmaitych producentów, co sprawia, że wybór konkretnej kawy może być trudny. Na co zwrócić uwagę, wybierając kawę do ekspresu ciśnieniowego? Gdzie najlepiej ją zakupić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego – arabica czy robusta?

Jeśli posiadasz ciśnieniowy ekspres do kawy, co jakiś czas stajesz przed decyzją o wyborze i zakupie nowej paczki z ziarnami tego szlachetnego trunku. Być może masz swój ulubiony gatunek bądź produkt, a może kierujesz się innymi parametrami, np. ceną opakowania albo po prostu dostępnością w sklepie. Jeżeli jednak chcesz zmienić swój wybór, podpowiemy Ci, czym się kierować.

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że istnieją trzy podstawowe i najpopularniejsze rodzaje ziaren kawy: arabica, robusta oraz liberica, choć ta ostatnia jest spotykana dość rzadko. Każdy z nich charakteryzuje się innymi cechami w zakresie smaku i aromatu, co przekłada się na odmienne ceny. Za najlepszą kawę powszechnie uznaje się stuprocentową arabikę. Wyróżnia ją lekko oleista konsystencja i znakomite walory smakowe. Ma wyraźniejszą słodycz, kwasowość oraz przyjemny, łagodny smak. Gatunek ten jest szczególnie polecany jako kawa do ekspresu ciśnieniowego, Robusta z kolei charakteryzuje się ostrzejszym, zbożowym smakiem i posmakiem orzechowym. To kawa mocno pobudzająca, która ma ponad 2 razy więcej kofeiny niż ziarna arabiki.

Kwasowość kawy

Zwróć też uwagę na kwasowość, która dodaje kawom różnorodności, a nawet oddaje swego rodzaju odczucie słodyczy. Parametr ten w dużej mierze zależy od miejsca, gdzie uprawiana jest kawa. Na przykład, kawy z Afryki cechują się zwykle wyższą kwasowością oraz kwiatowymi bądź owocowymi nutami smakowymi. Kawy z Sumatry albo Brazylii mają niższą kwasowość i wyczuwalne nuty orzechów i kakao.

Ponadto kawy uprawiane w górach na dużych wysokościach wyróżniają się wyższą kwasowością, a gatunki z terenów zlokalizowanych niżej charakteryzują się mniejszą kwasowością.

Palenie kawy

Do ekspresu ciśnieniowego świetnie nadają się kawy ciemno albo średnio palone. Są one zazwyczaj oznaczane na opakowaniach jako kawy „do espresso”. Rodzaje te są palone nieco ciemniej, dłużej i inaczej niż kawy przeznaczone do ekspresów przelewowych.

Kawa z palarni kawy

Czy zauważyłeś, że najlepsze owoce, warzywa, ale również innego rodzaju produkty (nie tylko spożywcze) oferują zazwyczaj mali rzemieślnicy? Najczęściej ich wyroby są znacznie lepsze niż masowo produkowane artykuły z supermarketu. Nie inaczej jest z kawą. Profesjonalne palarnie kawy, takie jak Palarnia Kawy Tu Cafe, dostarczają ziarna znakomitej jakości. To świeże, starannie wybrane kawy speciality, przygotowywane często tradycyjnymi metodami, dzięki czemu zachowują swój niepowtarzalny aromat, smak i kwasowość. Zaletą rodzimej palarni jest również szeroki wybór kaw, znacznie większy niż w przypadku zwykłych sklepów spożywczych. To sprawia, że każdy znajdzie w niej idealne ziarna, które najlepiej odpowiadają indywidualnym gustom i potrzebom.

Jeśli więc poszukujesz doskonałej jakości kaw do ekspresu ciśnieniowego, sprawdź bogatą ofertę palarni Tu Cafe.