Jedną z powszechnych dolegliwości, przytrafiających się przyszłym mamom, jest zgaga. Może się ona pojawić już na początku ciąży lub też dopiero w II-III trymestrze, jednak zdarza się bardzo często, choć nie u każdej kobiety, spodziewającej się dziecka. Jakie są przyczyny zgagi w ciąży i jak można leczyć dolegliwość?
Jakie są przyczyny zgagi w ciąży?
Dlaczego zgaga w ciąży zdarza się tak często? Przyczyny mogą być różne. Najczęściej dolegliwości związane są z zachodzącymi w organizmie kobiety zmianami hormonalnymi, a szczególnie zwiększeniem produkcji progesteronu i relaksyny, które wpływają na rozluźnienie mięśni gładkich, z których zbudowany jest przewód pokarmowy. W wyniku takiego działania może dojść do powstania refluksu żołądkowo-przełykowego, który polega na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, czego głównym objawem jest właśnie zgaga.
Zgaga może ulec natężeniu szczególnie w późniejszych miesiącach ciąży, kiedy dziecko jest już na tyle duże, że uciska narządy, w tym żołądek lub jelita. Uczucie zgagi w ciąży wiązać się może także ze stresem oraz, co jest bardzo powszechne, źle prowadzoną dietą. Panie spodziewające się dziecka, mają różne zachcianki, niestety, w wyniku przejedzenia, także może pojawić się uczucie pieczenia i ciężkość w żołądku.
Jakie są objawy zgagi?
Najpowszechniejsze objawy zgagi to:
- uporczywe pieczenie i palenie w gardle i przełyku;
- odbijanie;
- kwaśny posmak w ustach;
- bóle zamostkowe;
- czasem nudności.
Ze zgagą często wiąże się także niestrawność, czyli uczucie ciężkości w żołądku lub przelewania w jelitach. Schorzenie może występować wraz z zaparciami lub biegunkami, czasem zdarzają się także wymioty.
Jak leczyć zgagę w ciąży?
Samodzielne stosowanie środków farmakologicznych, mających na celu złagodzenie objawów zgagi u kobiet w ciąży nie jest wskazane. Dlatego zaleca się konsultację z lekarzem prowadzącym, który ustali, jakie produkty można przyjmować i w jakich ilościach.
Większość pań, oczekujących dziecka może stosować domowe sposoby na zgagę w ciąży. Dużą ulgę przynoszą napary ziołowe, np. z rumianku lub szałwii. Na zgagę dobrze działa również imbir, który warto dodać do herbaty lub jako przyprawę do potraw. Wiele osób poleca także picie mikstury z octu jabłkowego i miodu, rozpuszczonych w wodzie lub mieszanki z wody i sody oczyszczonej. W obu przypadkach należy jednak zachować ostrożność w dobieraniu proporcji, aby dodatkowo sobie nie zaszkodzić.
Kluczowym sposobem na złagodzenie zgagi w ciąży jest prowadzenie odpowiedniej diety. Warto słuchać własnego organizmu i unikać produktów, które wzmagają dolegliwości. Zaleca się jeść mniejsze porcje, aby nie przeciążać żołądka. Najlepiej oczywiście postawić na pełnowartościowe menu, składające się z produktów lekkostrawnych, wyróżniających się wysoką zawartością składników odżywczych.
Więcej porad dotyczących zdrowia i ciąży znajdziesz na ePacjent.pl.