Domowe syropy na odporność i wzmocnienie organizmu – przepisy
Zima powoli odpuszcza, ale sezon grypowy nadal trwa. Dlatego, postanowiłam przygotować dla Was najlepsze przepisy na domowy syrop. Dzięki nim będziecie mogli wzmocnić swoją odporność, wyleczyć kaszel i zapomnieć o chorobie.
Syrop na kaszel z tymianku
Tymianek działa przede wszystkim przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Jest niezastąpionym środkiem przy bólach gardła, infekcjach migdałków czy jamy ustnej. Wykazuje działanie wykrztuśne i rozkurczowe. Ponadto tymianek używa się również w kosmetyce. Utrzymuje skórę w świetnej kondycji oraz pomaga zwalczyć problemy trądzikowe. W tej cudownej roślinie znajdują się olejki eteryczne, witamina B, potas, wapń, fosfor, witamina C oraz flawonoidy.
Co kupić?
- liście tymianku
- litrowy słoik
- 0,5 kg cukru
- woda
Przygotowanie:
Słoik wypełnij liśćmi tymianku do 1/3 wysokości. Następnie zalej je zagotowaną wodą wymieszaną z cukrem. Całość wymieszaj i odstaw na dwa dni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Pij syrop do 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Syrop na kaszel z cebuli
Cebula uchodzi za jedno z najbardziej zdrowych warzyw. Zasłynęła dzięki substancjom bakteriobójczym oraz sporej dawce witaminy C. Ponadto posiada w sobie również fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem. To wszystko składa się na idealny środek ochronny organizmu. Cebula zwalcza stany zapalne, oczyszcza drogi oddechowe, zapobiega próchnicy, a nawet obniża cholesterol.
Co kupić?
- 2 cebule
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie włóż do miseczki i dodaj miód. Odstaw syrop na 5 godzin, po czym przecedź całość. Pij co 3 godziny po jednej łyżeczce.
Syrop na kaszel z goździkami
Goździki, to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Łagodzą ból gardła, kaszel oraz udrażniają zatkany nos. Składają się głównie z białka, węglowodanów, witaminy B6, A oraz E, a także z fosforu, wapna, magnezu i żelaza.
Co kupić?
- 6 goździków
- miód
- słoiczek 125 ml
Przygotowanie:
W słoiczku wymieszaj goździki z miodem i delikatnie je ugnieć. Następnie odstaw syrop na noc i nad ranem wyjmij goździki. Pij raz dziennie po łyżeczce.
Syrop na kaszel z imbirem
Imbir przede wszystkim działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz łagodząco na objawy związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Składa się z witaminy C, wapna, żelaza, kwasu foliowego oraz potasu. Załagodzi kaszel, rozrzedzi śluz, zahamuje skurcze oskrzeli, zbije gorączkę oraz rozgrzeje organizm. Ponadto chroni przed powstawaniem zatorów, zakrzepów oraz niedotlenieniem komórek.
Co kupić?
- miód
- 10 plasterków cytryny ze skórką
- imbir
Przygotowanie:
Słoik zalej do 3/4 wysokości miodem. Następnie plasterki cytryny pokrój na ćwiartki a imbir zetrzyj na tarce. Całość wymieszaj i odstaw na dobę w suche i chłodne miejsce. Pij syrop raz dziennie po łyżeczce lub dodawaj do herbaty.
Syrop na odporność i przeziębienie
Czosnek to numer jeden wśród naturalnych antybiotyków. Zawiera aminokwasy, witaminy, sole mineralne oraz mikroelementy. Jednak najbardziej cenne składniki to siarczki oraz allicyna. Zwalcza wszelkie infekcje, wirusy, obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, a także wspomaga trawienie.
Co kupić?
- szklanka miodu
- imbir
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia cytryny oraz imbiru na plasterki. Do słoika włóż połowę z przygotowanych cytryn, imbir oraz ząbek czosnku. Całość zalej połową miodu i dodaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj resztę miodu. Odstaw na dobę do lodówki. Pij raz dziennie po łyżeczce, a w trakcie przeziębienia do 3 łyżeczek.