Zupy w diecie – wzmocnienie działania układu odpornościowego

9 grudnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jesienno-zimowa aura z wielu powodów nie sprzyja naszej odporności. By nie dawać się przeziębieniom, grypie i innym infekcjom, warto więc w tym czasie szczególnie zadbać o swoje zdrowie. Jak wzmocnić układ immunologiczny u dorosłych? Wydaje się, że największy wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie ma odpowiednia dieta – zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Prostym i skutecznym elementem diety wspierającej odporność jesienią i zimą okazuje się rozgrzewająca, zdrowa zupa. Sprawdź, jak wzmocnić organizm w zdrowy i smaczny sposób!

zupa na zimę

Zupa na wzmocnienie organizmu – rozgrzewająca i pełna witamin

Zastanawiając się, jak wzmocnić układ immunologiczny, warto zdać sobie sprawę z faktu, że jego praca zależna jest od ogólnego stanu naszego organizmu. Komórki układu odpornościowego są bowiem zlokalizowane w różnych rejonach naszego ciała – najlepiej funkcjonują więc wtedy, gdy i inne układy działają bez zarzutu.

Czy faktycznie coś tak przyziemnego jak zupa może mieć wpływ na prawidłową pracę naszego organizmu? Tak – i to jeszcze jaki! Ciepła, domowa, zdrowa zupa stanowi bowiem prawdziwy zastrzyk witamin i składników mineralnych: pełno w niej warzyw, które specjaliści uważają za ich najlepsze źródło. Jesienią i zimą, kiedy w naszej diecie często brakuje świeżych jarzyn, okazuje się to szczególnie ważne.

Inną niewątpliwą zaletą zup, o której warto wspomnieć, są ich właściwości rozgrzewające. Chłód, nieprzyjemny wiatr i deszcz jesienią zaskakują nas na każdym kroku i mogą się przyczyniać do osłabienia sił obronnych organizmu. Talerz gorącej, aromatycznej zupy w zimne dni pozwala zaś skutecznie ogrzać organizm od środka, przywracając mu równowagę i dodając nam energii.

Przepis na zdrową zupę? Ten, który lubisz najbardziej!

Jakie zupy sprawdzą się w takiej roli najlepiej? Wszystkie, które lubisz i zjadasz ze smakiem! Szczególnie dużo cennych składników odżywczych dostarczają jednak organizmowi te zupy, w których to warzywa są składnikiem wiodącym: różnego rodzaju zupy kremowe, zupa jarzynowa, barszcz ukraiński, grochówka, krupnik z kaszą jęczmienną…

Jeśli chcesz ułatwić sobie gotowanie, nie bój się sięgać po gotowe mrożone mieszanki na zupę, takie jak zupy Proste Historie. Zostały one specjalnie skomponowane w taki sposób, że wystarczy tylko zagotować je z gorącym bulionem i doprawić do smaku. Wybierz swoją ulubioną zupę i… do dzieła!

Naturalne antybiotyki jako dodatki do zup

Dieta na wzmocnienie organizmu powinna też obfitować w składniki uważane za naturalne antybiotyki. Ich właściwości sprawiają bowiem , że organizm lepiej radzi sobie z różnego rodzaju drobnoustrojami, które mogą wywoływać stany chorobowe. Niektóre z produktów wykazujących cechy antybiotyczne i antyseptyczne z powodzeniem można dodawać do domowych zup – w ten sposób warto wykorzystać np.:

  • czosnek – jego charakterystyczny, wyrazisty smak aksamitnej zupie krem, świetnie też sprawdzi się w krupniku;
  • korzeń imbiru – wzbogaci całą potrawę o wyraziste, korzenne i lekko pikantne nuty smakowe; idealny do pikantnej zupy węgierskiej, nada też zupełnie nowego wyrazu swojskiej pomidorowej;
  • cytrynę – kilka kropel soku z cytryny w intrygujący sposób przełamie smak każdej zupy krem; można też dodatkowo „zakwasić” przy jej pomocy barszcz ukraiński.

Podając zupę, nie zapominaj też o koperku i o zielonej natce pietruszki. Stanowią one dodatkowe źródło łatwo przyswajalnej witaminy C, która jest jedną z kluczowych substancji regulujących prawidłową pracę układu odpornościowego.

Życzymy dużo zdrowia i… smacznego!