Jaka mąka jest najzdrowsza? Jaką wybrać mąkę do wypieków?

8 grudnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak wiadomo, mąka to podstawa wszelkiego rodzaju wypieków oraz innych produktów, które nas otaczają. Różnorodność odmian sprawia, że bez trudu dobierzemy najbardziej odpowiednią mąkę do różnego rodzaju ciast, chlebów, makaronów oraz wielu innych. Trzeba jednak pamiętać, iż spośród wielu odmian możemy wyróżnić te najbardziej zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu.

wyrabianie ciasta

Jak wiadomo, mąka to podstawa wszelkiego rodzaju wypieków oraz innych produktów, które nas otaczają. Różnorodność odmian sprawia, że bez trudu dobierzemy najbardziej odpowiednią mąkę do różnego rodzaju ciast, chlebów, makaronów oraz wielu innych. Trzeba jednak pamiętać, iż spośród wielu odmian możemy wyróżnić te najbardziej zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu.

Który typ mąki jest najzdrowszy oraz na co zwracać uwagę?

Zazwyczaj mówiąc o mące mamy na myśli tę najbardziej popularną, czyli pszenną białą, ewentualnie mąkę tortową, Wrocławską oraz Poznańską. Bardzo wiele osób jednak nie rozróżnia ich.

mąka i masło

Mąki wytwarzane są z różnego rodzaju ziarna: pszenicy, orkiszu, żyta, owsa, prosa, jęczmienia, a nawet samopszy, krzycy, płaskurki oraz kukurydzy. Najpopularniejsza jest jednak mąka pszenna oraz żytnia. Należy również wspomnieć, iż mąki posiadają różne typy oznaczone specjalnymi liczbami takimi jak (typ 450, 500, 650). Rodzaj oraz typ mąki świadczą zarówno o walorach smakowych, jak również i zdrowotnych.

Jaka mąka jest najzdrowsza

Wiele osób uważa, że mąka pszenna jest mniej wartościowa w przeciwieństwie do żytniej, ponieważ jest jaśniejsza. Nie jest to do końca prawda, ponieważ o wartościowości mąki świadczy jej typ. Mąka do ciast typ 400 na pewno będzie posiadała mniej wartości odżywczych w stosunku do mąki graham typ 1850. Podobna sytuacja występuje w mąkach żytnich. Niemniej jednak mąka żytnia jest łatwiejsza do strawienia, ponieważ zawiera mniej glutenu, a w dodatku posiada więcej składników mineralnych od pszennego odpowiednika.

mąka i jaja

Warto jednak pamiętać, że typ mąki dokładnie określa, do jakiego rodzaju wypieków się nadaje. Z tego względu, chcąc zastosować do biszkopta bardziej wartościową mąkę typ 500, możemy zepsuć sobie ciasto.

Jaką mąkę najlepiej zastosować do wypieków?

Rodzaj mąki określa jej zastosowanie. W ten sposób na przykład mąkę tortową typ 450 użyjemy do ciast półkruchych, natomiast mąkę poznańską typ 500 do pierogów, makaronów i pizzy. Wrocławską mąkę typu 500 możemy wykorzystać do ciast drożdżowych i naleśników. Natomiast mąkę żytnią użyjemy głównie do wypieku pieczywa.

mąka tortowa mazowiecki

Czym kierować się wybierając mąkę do wypieków?

Wybierając mąkę do ciast lub innych wypieków należy sięgać po zdrowsze odmiany. Warto także zwrócić uwagę na kolor – im mąka jest jaśniejsza, tym ziarno jest bardziej przemielone i posiada mniej wartości. O tym również informuje nas liczba. Na przykład mąka typ 400 będzie posiadała znacznie mniej wartości odżywczych w przeciwieństwie do ciemniejszej mąki typ 2000.