Dieta zimowa – co jeść zimą, by nie przytyć i wzmocnić odporność?
Zimowa dieta ma na celu przede wszystkim wzmocnienie odporności. Często zimą również wiele osób chce zimą schudnąć lub utrzymać wagę, co może również okazać się problemem. Właściwa dieta pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, poprawia perstaltykę jelit i pomaga w odchudzaniu. Co jeść, by zimą nie przytyć? Jak wzmocnić odporność? Podpowiadamy.
Jak nie przytyć zimą?
Pomoże Ci w tym rozsądna dieta. Często zimą usprawiedliwiamy się, gdy przybywa nam kilogramów. Marzymy o idealnej sylwetce, jednak brak ruchu i zimowe wieczory wypełnione słodkościami sprawiają, że tyjemy. Wiele osób wierzy, że zimą potrzebujemy więcej kalorii, ze względu na niską temperaturę. Oczywiście prawdą jest, że zimą potrzebujemy większej dawki energii w celu wyrównania bilansu cieplnego. Wszystko jednak byłoby w porządku, gdybyśmy zimą prowadzili tak aktywne życie jak latem. Często jednak tak nie jest i zima mniej się ruszamy i więcej jemy, co sprawia, że naturalnie – tyjemy.
Zimą czas na świeżym powietrzu zmienia się w oglądanie telewizji czy czytanie książki. Przez takie spędzanie czasu spalamy o wiele mniej kalorii. Jeśli połączymy to z większym apetytem na słodycze – katastrofa gwarantowana. Wówczas powstaje nadmiar energii, której organizm nie ma gdzie zużyć, co przyczynia się do magazynowania jej w postaci tkanki tłuszczowej.
Jedz często, ale mało
Zimą powinniśmy jeść częściej, ale w mniejszych porcjach. W tym okresie o wiele bardziej powinniśmy przestrzegać regularnego jedzenia posiłków. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie Ci utrzymać równowagę cieplną i wspomogą utratę zbędnego tłuszczu.
W zimowej diecie nie powinno zabraknąć również produktów kiszonych. To one w głównej mierze wzmacniają odporność organizmu, a składniki w nich zawarte stanowią swoistą barierę dla zarazków. Warto mieć świadomość, że te pozytywne bakterie, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm występują nie tylko w napojach mlecznych, ale również właśnie w kieszonkach. Zimą sięgnijmy również po produkty, które wspomagają rozwój dobrych bakterii. Znajdziemy je w otrębach czy produktach zbożowych. Do swojej diety wprowadźmy więc płatki jaglane czy kasze różnego rodzaju.
Ciepły posiłek podstawą zimowej diety
Zimą zapomnijmy o suchych kanapkach czy zimnych przekąskach. Gdy na dworze robi się chłodniej powinniśmy częściej sięgać po gęste, konkretne potrawy, również te pikantne. Dobrze jest przygotowywać sycące zupy, które nie będą powodować przyrostu wagi. Zimą pijmy więcej herbatek owocowych i ziołowych. Sięgajmy również po soki owocowo-warzywne. Lepiej jednak wybierać nie te zakupione w sklepie, ale te przygotowywane samodzielnie. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin, co pozytywnie będzie wpływać na naszą przemianę materii oraz wspomogą oczyszczanie organizmu.
Zima to szczególny czas dla naszej odporności. Wzmacniajmy ją nie tylko poprzez, ale przede wszystkim poprzez dietę. To, co jemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.