Przepisy na dania z ogórkiem – 3 pomysłowe i smaczne potrawy!

25 listopada 2020, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

” Tu dynia jak słońce, tam główka sałaty, A w kącie ogórek wąsaty „. Tę piosenkę i to warzywo zna chyba każdy. Niedoceniany w kuchni ogórek, aż w 97 procentach składa się z wody. Często po niego sięgamy jako dodatek, ponieważ nie ma on zbyt wyrazistego smaku lub jeśli chcemy dodać coś „chrupiącego” na kanapkę. I bardzo dobrze, że po niego sięgamy! Jednak warto zrobić z niego coś innego niż tylko mizerię.

 

ogórek

Oprócz tego, że doskonale gasi pragnienie w upały i ma działanie moczopędne to zawiera substancje antynowotworowe takie jak flawonoidy czy luteinę. Żując go , odświeża nasz oddech, ponieważ zawiera substancje przeciwbakteryjne, które powodują nieświeży oddech. Przynosi ulgę w zgadze i obniża ciśnienie krwi. Jest niskokaloryczny, dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby będące na diecie.

To warzywo z rodziny dyniowatych można faszerować, piec lub nawet smażyć. Pamiętajcie, aby surowego nie łączyć z pomidorem czy papryką, ponieważ to warzywo „zabiera” witaminę C z innych warzyw , utleniając ją. W sałatce zapobiegniemy temu dodając jogurt czy olej.

ogórek faszerowany

Ogórki nadziewane na zimno

70 dag ogórków

Pęczek rzodkiewek

3 jaja na twardo

Posiekany koperek, szczypiorek

Kilka łyżek kwaśnej śmietany lub majonezu

Sól, pieprz

Przygotowanie

Ogórki obrać,przekroić, usunąć gniazda nasienne. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i połączyć z posiekanymi jajkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dodać śmietanę. Wymieszać. Doprawić. Farsz nałożyć na ogórki. Udekorować według własnego uznania.

Można dodać do farszu pokrojoną szynkę.

sałatka grecka

Sałatka z fetą

200 g fety

3 ogórki

2 jabłka

2 gałązki selera naciowego

Koperek

Orzechy włoskie

Kilka łyżek oleju

Sok z cytryny

Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Seler pokroić w kawałki. Zblanszowac. Ostudzić. Ogórki i jabłka pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Fetę pokruszyć. Wymieszać z ogórkami, jabłkiem i selerem. Olej doprawić. Polać nim sałatkę. Posypać pokruszonymi orzechami i posiekanym koperkiem.

ogórek z mięsem pieczony

Z  farszem mięsnym na ciepło

30 dag mięsa mielonego

4 ogórki zielone

120 ml bulionu

Cebula, marchew, por

Kilka łyżek oleju

Ząbek czosnku, pomidor, koperek, sól, pieprz

Przygotowanie

Ogórki obrać. Przekroić i wydrążyć gniazdo nasienne. Zostawić jedną część do przykrycia. Blanszować ok 3 minuty w osolonej wodzie. Na patelni dusić mięso z bulionem. Poczekać aż płyn wyparuje. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Smażyć chwilę. Dodać czosnek. Połączyć z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Odsączone ogórki napełnić farszem, przykryć drugą częścią ogórka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 35 minut w 200 stopniach.