Pizza bezglutenowa – dla kogo i jak ją zrobić?

5 listopada 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pizza bezglutenowa różni się nieco od tej, która zawiera gluten. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasto jest puszyste i chrupiące, zjednując sobie podniebienia na całym świecie. Coraz więcej osób jest jednak na niego uczulonych. Jak w takim razie zrobić ciasto na pizzę bezglutenową, aby było równie pyszne?

pizza

Dieta bezglutenowa dla chorych na celiakię

Kto powinien unikać glutenu? Wskazaniem do bezwzględnego przestrzegania diety bezglutenowej jest celiakia. To choroba autoimmunologiczna, którą najprościej można określić, jako nietolerancję glutenu. Nie ma ona nic wspólnego z alergią, z którą często się ją kojarzy. Celiakia ma podłoże genetyczne, a osoby na nią chore do końca życia muszą unikać glutenu. Wiąże się to z odstawieniem wszelkich produktów, w których składzie znajduje się białko zapasowe zawarte w zbożach. Niewskazane są, zatem: pszenica, żyto i jęczmień, a także owies. Ten ostatni jest dopuszczalny w niewielkich ilościach, jeśli pochodzi ze specjalnych, certyfikowanych upraw określanych, jako „czyste”.

Czym objawia się celiakia? Chorzy skarżą się na dolegliwości układu pokarmowego, które pojawiają się po spożyciu glutenu:

  • chroniczny, ostry ból brzucha,
  • niestrawność,
  • biegunka,
  • uczucie pełności i wzdęcia.

Problem częściej dotyka kobiety, niż mężczyzn. Diagnoza najczęściej stawiana jest już w dzieciństwie, ale może pojawić się też dopiero w dorosłym życiu (między 35. a 55 rokiem życia).

Czy dieta bezglutenowa jest dla wszystkich?

Dużo mówi się o negatywnym wpływie glutenu, ale nie oznacza to, że każdy powinien z niego rezygnować. Bezwzględnie powinny odstawić go osoby chorujące na celiakię, ale czy to samo zalecenie dotyczy osób zdrowych? Nie, ponieważ każda specjalistyczna dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Odstawienie glutenu może spowodować poważne niedobory witamin i składników mineralnych, dlatego osoby zdrowe nie powinny stosować restrykcyjnej diety. Jest jednak różnica między unikaniem, a całkowitym odstawieniem glutenu.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby czasami zrezygnować z puszystej bułki lub chrupiącego chleba, a w to miejsce zjeść pieczywo kukurydziane lub mąkę pszenną zastąpić mąką kukurydzianą. Urozmaicona i różnorodna dieta pozytywnie wpłynie na nasz organizm, zwłaszcza wtedy, gdy będzie bogata w owoce i warzywa.

Zobacz także: Bezglutenowa pizza – czy rzeczywiście lepsza i zdrowsza?

Pizza bezglutenowa – na jakie składniki postawić

Właściwością glutenu jest to, że ciasto jest sprężyste, chrupiące i puszyste. Jeśli chcemy przygotować pizzę bezglutenową, musimy zastąpić mąkę pszenną innymi składnikami:

  • mąką kukurydzianą, jaglaną, ryżową lub gryczaną,
  • mieszanką mąk bezglutenowych,
  • komosą ryżową,
  • upieczonym i zmielonym kalafiorem.

Na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać specjalne mieszanki, które pozwolą w szybki przygotować smaczne wypieki.

Domowa pizza bezglutenowa czy pizza online?

Pizza przez Internet kojarzy się najczęściej z puszystą, ociekającą tłuszczem pizzą, którą popijamy słodkim, gazowanym napojem. Trzeba jednak przyznać, że wraz ze zmianą nawyków żywieniowych i potrzebą odstawienia glutenu, pizzerie wychodzą naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów. Coraz częściej w ofertach lokali gastronomicznych znajdziemy pyszną, bezglutenową pizzę. Oczywiście, przygotowując ją w domu mamy wpływ na każdy składnik, możemy też dostosować ją do własnego gustu. Nie zawsze mamy jednak na to czas i ochotę, dlatego warto czasami skorzystać z pizzy bezglutenowej, którą dostaniemy np. na https://dominospizza.pl/. To także wygodne rozwiązanie, gdy zamawiamy pizzę online razem ze znajomymi, ale chcemy mieć wpływ na zawartość glutenu w spodzie.

Pizza bezglutenowa przepis

Bezglutenową pizzę można przygotować na kilka sposobów, najczęściej chodzi jednak o to, by użyć mąki niezawierającej glutenu. Najprostszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie mieszanki bezglutenowej, którą dostaniemy w sklepie ze zdrową żywnością. Wystarczy przygotować:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej do wypieku chleba,
  • szklankę letniej wody,
  • saszetkę suchych drożdży,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • niepełną łyżeczkę soli,
  • łyżeczkę cukru białego lub brązowego.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy do momentu, aż ciasto na pizzę bezglutenową przestanie przyklejać się do rąk. Następnie formujemy z niego kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni, formujemy z ciasta placek, smarujemy go sosem pomidorowym i dodajemy ulubione dodatki. Pizza bezglutenowa potrzebuje 20-25 minut w piekarniku, jeśli pieczemy ją na blaszce lub 7-10 min, gdy wykorzystujemy kamień.

Bezglutenowa pizza z mąką kukurydzianą

Do wypieku bezglutenowego pieczywa bardzo często wykorzystuje się mąkę kukurydzianą. Uzyskuje się ją poprzez zmielenie ziaren kukurydzy, co nadaje ciastu żółtą barwę. Aby pizza bezglutenowa była smaczniejsza, warto dodać do niej nieco mąki ryżowej, reszta składników pozostaje taka sama:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • niecała szklanka ciepłej wody,
  • 4 łyżki dobrej oliwy,
  • 50 g świeżych lub 25 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, musimy najpierw przygotować rozczyn – dodajemy do nich trochę wody, mąki i cukier. Odstawiamy go na chwilę w ciepłe miejsce, a gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, możemy przejść do przygotowania ciasta. Mieszamy wszystkie składniki i energicznie zagniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Pizzę bezglutenową pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.