„Cykliczna dieta ketogeniczna” – recenzja

29 października 2019, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

W środowisku fitness, na grupach i forach coraz częściej można spotkać się z tematem diety ketogenicznej. Uczestnicy dyskusji wymieniają się wskazówkami, poradami i doświadczeniami, chwalą efektami i dzielą wątpliwościami. Dieta ta ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, a jedni i drudzy wciąż potrzebują rzetelnego źródła wiedzy na jej temat. Z pomocą przychodzi kolejna już książka doktora Bruce’a Fife’a – „Cykliczna dieta ketogeniczna”.

Skąd wzięło się tak duże zainteresowanie sposobem żywienia popularnie i skrótowo nazywanym „keto”? Odpowiedź jest prosta – z jego skuteczności. Skąd narosłe wokół niego obawy? Zapewne z niewiedzy lub z niewłaściwego korzystania z diety, niestosowania się do zasad zapewniających jej bezpieczny przebieg. Dlatego właśnie istotne jest posiadanie wiedzy i na jej podstawie budowanie swojego planu żywienia, zamiast w oparciu o mniej lub bardziej udane eksperymenty z jadłospisem. Część mitów i często popełnianych błędów dr Fife postanowił opisać właśnie w tej książce.

Najważniejsze miejsce w poradniku zajmuje oczywiście charakterystyka ketozy, a więc takiego stanu metabolicznego, w którym organizm pozyskuje energię głównie z tłuszczów, nie z glukozy. Jak wprowadzić organizm w taki stan, na jak długo, z zachowaniem jakich środków ostrożności, jakie są zasady gwarantujące jego skuteczność i jakie korzyści zdrowotne można dzięki niemu osiągnąć? Na wszystkie te pytania konkretnie, rzeczowo i przystępnie odpowiada człowiek, który jest już w środowisku specjalistą od terapii ketonowej.

Jak sam tytuł wskazuje, dieta keto powinna być stosowana cyklicznie. Być może właśnie zapominanie o tym jest przyczyną różnych niezgodnych z oczekiwaniami efektów. Uzasadnia to potrzebę zasięgania porad, choćby w formie książkowej i dlatego właśnie dobrze jest mieć tę książkę na półce. Do poradnika zawsze można wrócić, aby przypomnieć sobie istotne informacje, albo podarować go komuś, kto jeszcze nie miał okazji cieszyć się dobrą formą wynikającą ze zmiany podstawowego paliwa dla organizmu i eliminacji toksyn.

Producenci przetworzonej żywności, nafaszerowanej niepojętymi ilościami cukru, najchętniej ukryliby przed naszym wzrokiem książkę, która bezlitośnie obnaża skutki sięgania po tego typu produkty. Na szczęście świadomość konsumencka wzrasta, między innymi dzięki poradnikom takim jak ten. Chcemy, by pokarm nas odżywiał, a nie zatruwał, ale potrzebujemy przewodnika, który pomoże nam w codziennych decyzjach żywieniowych. Od zasłyszanych lub przeczytanych w sieci wiadomości bezpieczniej będzie skorzystać z porad eksperta, który chętnie rozwieje wszelkie wątpliwości.

Iwona

Książkę poleca Wydawnictwo Vital – można kupić ją TUTAJ

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja