Sałatka Caesar

30 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek świeży
  • kukurydza
  • szczypiorek
  • pieczona pierś kurczaka w panierce
  • przyprawa „kotayni” sałatka cezara
  • odrobina gęstej śmietany
  • 3 plasterki boczku
  • dwie kromki chleba

Sałatę porwać na kawałki i przełożyć na talerze. Ogórki pokroić w półplasterki i ułożyć  na sałacie. Pomidory umyć pokroić na ósemki i kłaść na ogórkach. Pierś umyć pokroić na średniej wielkości cienkie kawałki , przyprawić  przyprawą do mięsa albo zostawić na pół godziny w marynacie do grila. Po pół godzinie rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka na rumiano. Pozostawić do wystygnięcia kurczaka a w tym czasie na tym samym oleju upiec na rumiano kawałki boczku (mają mieć kształt kwadratów). Dwie kromki chleba pokroić w drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni  grzanki na rumiano. Kurczaka wyłożyć na środek talerza . Po bokach mają być kawałki pomidorów , ogórków a na całości pod spodem sałata. Wszystko posypać wysmażonym boczkiem i grzankami . Polać wszystko połową sosu do sałatki Cezar lub śmietaną.

zdjęcie i wykonanie: Irusia

salatka_caesar