Pieczony schab z serem pleśniowym, grzybami i czerwoną cebulą

16 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla miłośników mięsnych, wyrazistych dań mamy propozycję na obiado-kolację. W roli głównej dzisiaj występuje schab, który świetnie komponuje się ze świeżymi grzybami leśnymi, które można nabyć obecnie na ryneczkach lub po prostu na grzybobraniu. Wyrazistość tej potrawy podkręca z pewnością dodatek sera pleśniowego i kolendry, ale możecie ją zastapić natką pietruszki, całość podajemy z ryżem lub świeżą bagietką.

schab z grzybami i serem plesniowym

składniki:

 

6 plastrów schabu najlepiej z kością

4 cebule czerwone

czosnek

ser pleśniowy

olej

pół szklanki bulionu

przyprawy (sól, świeżo zmielony czarny pieprz, bazylia)

kolendra

kilogram grzybów (prawdziwki, podgrzybki, borowiki) lub małe pieczarki

 

Na oleju podsmażyć wysuszone kości schabu, oprószyć solą i pieprzem, dodać cebulę, czosnek, całość chwilę smażyć, dodać umyte i osuszone lekko grzyby (można je wcześniej podgotować), oprószyć bazylią, dodać bulion, umieścić w naczyniu do zapiekania i wstawić całość do piekarnika, piec około 50 minut, pod koniec pieczenia dodać pokruszony ser pleśniowy, pospać świeżymi ziołami.