Lekarze i naukowcy są zgodni: prawidłowo skomponowana dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób serca. Ich ryzyko rośnie w przypadku otyłości, cukrzycy i nadciśnienia, czyli zaburzeń ściśle związanych ze sposobem odżywiania i trybem życia. Sprawdź, jakie informacje warto wziąć pod uwagę, układając menu z korzyścią dla serca.
Czy warzywa zapobiegają zawałom?
FAKT. Dieta bogata w warzywa może uchronić nas przed zawałem. Zbadano, że każda ich dodatkowa porcja obniża ryzyko choroby aż o 4%. Gdybyśmy jedli zalecane pięć porcji dziennie (ok. 400-500 g), spadłoby ono o 20%. Z tego względu ta grupa pokarmów znajduje się na drugim miejscu w piramidzie żywienia dla osób dbających o zdrowe serce (zaraz za produktami zbożowymi).
Chcesz mieć zdrowe serce? Jedz ryby
FAKT. Naukowcy przekonują, że w zdrowej diecie nie może zabraknąć ryb. Szczególne znaczenie mają te morskie, które zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania serca, a do tego witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K). Z tego względu wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom triglicerydów i regulują ciśnienie tętnicze. Mają także wpływ na krzepliwość krwi.
O zdrową dla serca dietę powinni dbać dorośli i osoby starsze
MIT. Okazuje się, że na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego znaczący wpływ ma to, jak odżywialiśmy się i jaki tryb życia prowadziliśmy w dzieciństwie. Dlatego o prawidłową dietę powinni dbać nie tylko dorośli i osoby starsze, ale także dzieci. Konieczna jest profilaktyka, budowanie świadomości zdrowego żywienia i propagowanie aktywności fizycznej. Badania potwierdzają obecność pierwszych symptomów chorób serca już u dzieci i nastolatków.
Należy ograniczyć sól i cukier
FAKT. W profilaktyce chorób serca bardzo ważne jest ograniczenie substancji, których nadmiar może przyczyniać się do problemów z cukrzycą i nadciśnieniem. Powinniśmy więc stosować się do kilku zasad:
- Jeść słodycze nie częściej niż trzy razy w tygodniu, a najlepiej zrezygnować z tego typu produktów na rzecz zdrowszych zamienników (np. ciast słodzonych owocami).
- Ograniczyć spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, gotowych sosów i zup, przekąsek, chipsów, ale także sera żółtego i wędlin, które mogą zawierać duże ilości soli. Kupując przyprawy, sprawdzajmy też, czy nie zawierają jej dodatkowo w składzie.
- Zastąpić sól różnorodnymi przyprawami i ziołami.
- Zrezygnować ze słodzonych napojów i dodawania cukru do kawy i herbaty (lub przynajmniej maksymalnie ograniczyć jego ilość).
Cholesterol jest szkodliwy
FAKT/MIT. To nie cholesterol negatywnie wpływa na nasze zdrowie, ale jego nadmierna ilość. Uczestniczy on w budowie błony komórkowej, syntezie kwasów żółciowych, witaminy D oraz hormonów steroidowych, dlatego należy go jedynie ograniczyć do 300 mg dziennie, a nie całkowicie wyeliminować. Powinno się więc jeść mniej produktów bogatych w tłuszcze nasycone, np. tłustego mięsa i podrobów, śmietany, masła, majonezu.