Frytkownica beztłuszczowa – dlaczego jest lepsza od zwykłej?
Kochasz frytki, ale masz problemy z wysokim cholesterolem lub jesteś na diecie odchudzającej? Masz dzieci, które uwielbiają frytki i chciałyby jeść je codziennie? Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe? Poznaj tajemnice nowoczesnej frytkownicy beztłuszczowej.
Istnieje wiele różnych odmian frytek – proste lub karbowane, tradycyjne albo belgijskie. Różnią się wyglądem czy też sposobem przygotowania, ale łączy je jedno – charakterystyczny, wspaniały smak. Coraz chętniej przygotowujemy je jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Są pyszne i chrupiące, a ich jedyną wadą jest to, że przez smażenie w głębokim tłuszczu są bardzo niezdrowe. Tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu są ciężkostrawne i mogą powodować gromadzenie się gazów w jelitach oraz uczucie ciężkości i niestrawność. Przy smażeniu, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, należy też pamiętać, że nie wszystkie oleje spożywcze są sobie równe, bowiem większość olejów używanych do smażenia jest mocno przetworzona, a niektóre z nich mogą być uwodornione lub częściowo uwodornione. Niewątpliwym minusem smażenia jest utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów oraz przechodzenie do potrawy szkodliwych produktów powstałych podczas smażenia. Podczas smażenia zachodzą zmiany nie tylko w oleju, ale też w smażonym produkcie. W tłuszczu zachodzą procesy utleniania i uwodorniania, które zmniejszają udział nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwiększają ilość szkodliwych tłuszczów trans, których regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu HDL (dobrego), zwiększa się zatem ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera i udaru mózgu, a także związane jest z wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Spożywanie smażonej żywności związane jest nie tylko z pogorszeniem stanu zdrowia, ale też z wyższym ryzykiem nadwagi i otyłości.
W dobie życia w stylu fit i zdrowego odżywiania szukamy alternatywy – chcemy nadal przyrządzać ulubione przekąski, ale w zdecydowanie zdrowszej wersji. Nowoczesne frytkownice beztłuszczowe lub niskotłuszczowe działają podobnie do piekarnika konwekcyjnego. Nie wymagają wlewania tłuszczu lub jego bardzo małej ilości. Pieczenie odbywa się dzięki kontaktowi produktów spożywczych z gorącym powietrzem. Urządzenie jest wyposażone w specjalny system, który precyzyjnie i równomiernie rozprowadza je po całym wnętrzu w taki sposób, by potrawy były idealnie dopieczone z każdej strony. Pieczenie bez tłuszczu umożliwia zachowanie przez frytki walorów aromatycznych i smakowych przy jednoczesnym obniżeniu ich kaloryczności. W przygotowanych w ten sposób frytkach skórka nadal jest chrupiąca, a środek miękki. W tego typu urządzeniach można przygotować również inne potrawy: warzywa, mięsa, ryby, czy owoce morza. We frytkownicach beztłuszczowych mogą występować też różne programy pracy, jak np. delikatne pieczenie czy rozmrażanie. Kupując frytkownicę niskotłuszczową, mamy możliwość wyboru modelu z rożnem, sygnałem dźwiękowym, wyświetlaczem oraz funkcją zabezpieczającą przed przegrzaniem. Jeśli mamy w domu małe dziecko, warto wybrać model z nienagrzewającą się obudową. Sprawdź ranking frytkownic beztłuszczowych Russell Hobbs w różnych przedziałach finansowych, o różnych pojemnościach i o różnych funkcjach.
Źródło zdjęcia: https://www.prorankingi.pl/blog/ile-kalorii-maja-frytki/