Najlepsze sałatki z tortellini – różne przepisy!

1 września 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki nadziewane mięsem, serem lub grzybami. Sałatki z tortellini świetnie nadają się zarówno na przekąskę w trakcie dnia, jak też na danie obiadowe. To idealna propozycja na imprezowe danie, a także na pyszny posiłek w rodzinnym gronie. Są bardzo sycące, łatwe w przygotowaniu i pyszne. Można je przygotować niemal ze wszystkiego. Poznajcie nasze propozycje.

 

Sałatkę z tortellini można jeść jako samodzielne danie lub przystawkę. Jest to idealny pomysł nie tylko na codzienny posiłek, ale także pyszną przekąskę na imprezę. To także doskonała propozycja dla mam, które swoim najbliższym chcą w lodówce zostawić coś pożywnego. Sałatka z makaronem tortellini to jedna z bardziej pożywnych i sycących propozycji lunchowych. Dodatkowym (i niewątpliwym) jej atutem jest również szybkość i prostota jej przygotowania, które sprawiają, że można ją zrobić nawet rano przed wyjściem do pracy. Wykonanie sałatki z tortellini jest też bardzo proste. Przygotuje ją nawet osoba, która dopiero uczy się gotować. Sałatka z pierożkami tortellini z serem nie potrzebuje też wielu dodatków. Oprócz makaronu zawierającego ser opiera się ona głównie na kilku warzywach i sosie.

Sałatka z tortellini i szpinakiem

Składniki:
– salami, posiekane
– 1 opakowanie tortellini z serem
– 1/2 małej czerwonej cebuli
– 2 szklanki szpinaku, posiekanego
– pomidory (winogronowe, wiśniowe, itp.), przekrojone na pół
– garść świeżej bazylii
– sól i pieprz do smaku
Dressing:
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu z czerwonego wina
– 1/2 łyżeczki włoskiej przyprawy
– 1/4 łyżeczki cukru
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu spłukać zimną wodą i dobrze odcedzić. Składniki dressingu wymieszać razem (lub wstrząsnąć w słoiku). Przygotować pozostałe składniki i wrzucić do miski. Dodać ostudzone tortellini i wymieszać wszystko razem z dressingiem.

 

 

Letnia sałatka z tortellini

Składniki:
– opakowanie tortellini z serem
– 1 szklanka przekrojonych na pół pomidorów winogronowych
– 1 czerwona papryka, posiekana
– 1 kolba kukurydzy, (około 1 szklanka ziaren)
– 1 średni ogórek, posiekany
– 3 zielone cebule, pokrojone
– winegret bazyliowy
– koszerna sól i czarny pieprz do smaku
– rozdrobniony parmezan i posiekana bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Spłukać zimną wodą i dobrze osuszyć. Ugotowane tortellini przełożyć do dużej miski. Dodać pomidory, paprykę, kukurydzę, ogórek i zieloną cebulę. Skropić bazyliowym winegretem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec posypać sałatkę parmezanem i świeżą bazylią. Podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.

 

Sałatka z tortellini i pesto

Składniki:
– tortellini z serem
– 1 szklanka pesto
– 1 i 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
– 12 kulek mozzarelli marynowanych, odsączonych
– 1/4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę


Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i spłukać pod zimną wodą. Poczekać aż ostygnie. Wrzucić do miski. Dodać pesto, pomidory, ser i cebulę. Dobrze wymieszać. Podawać od razu lub przykryć i wstawić do lodówki.

 

 

Sałatka z tortellini i awokado

Składniki:
– 1 opakowanie tortellini z serem
– 1 szklanka świeżej kukurydzy, kukurydzy w puszce lub mrożonej
– 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
– 1 czerwona papryka posiekana
– 1 awokado, posiekane
– 1 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sok z 2 limonek
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Wrzucić tortellini do dużej miski. Dodać ugotowaną kukurydzę, czarną fasolę, paprykę, awokado, pomidorki koktajlowe, cebulę i kolendrę. Połączyć wszystkie składniki dressingu w zamykanym słoiku. Wstrząsać. Wlać do sałatki i wymieszać.

 

Sałatka z tortellini i kurczakiem

Składniki:
Dressing:
– ¾ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ¼ szklanki octu z czerwonego wina
– 2 łyżeczki mielonego świeżego czosnku
– ½ łyżeczka soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
Sałatka:
– 1 polędwiczki z piersi kurczaka bez kości i skóry
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 1 opakowanie świeżego makaronu tortellini z serem
– 2 filiżanki szpinaku baby
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
– 1 szklanka przekrojonych na pół winogron lub pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka
– czarne oliwki w plasterkach, odsączone
– ¼ filiżanki pokruszonego sera feta
– ¼ szklanki świeżych liści bazylii, posiekanych

Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki dressingu w dużym słoiku. Wstrząsać do całkowitego połączenia. Przyprawić kurczaka solą i pieprzem ze wszystkich stron, do smaku. Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Umieść kurczaka na patelni i smażyć 6-7 min. Odwrócić i smażyć jeszcze przez około 6-8 min., aż będzie ładnie zrumieniony z obu stron. Zdjąć z patelni i pokroić. Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. W dużej misce delikatnie wymieszać pokrojonego w kostkę kurczaka, ugotowane tortellini, szpinak, cebulę, pomidory, ogórki, oliwki i ser feta. Wlać około ¼ szklanki sosu winegret na sałatkę.

 

Sałatka z tortellini na bogato

Składniki:
– 1 opakowanie tortellini z serem
– świeże szparagi przycięte i pokrojone na trzy części
– 1/2 szklanki pesto domowej roboty lub kupionego w sklepie
– karczochy, odsączone
– 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju (plus 2 łyżki oleju ze słoika)
– 1/3 szklanki oliwek w plasterkach
– 3 szklanki świeżej rukoli lub szpinaku baby
– 3 łyżki orzeszków pinii
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyć łyżki cedzakoweja, aby przenieść ugotowane tortellini do dużej miski. Do tego samego garnka dodać szparagi i gotować przez 2 min. Odcedzić i włożyć do miski z zimną wodą. Odcedzić i dodać do miski z tortellini. Dodać pesto, karczochy, suszone pomidory i 2 łyżki oliwy ze słoika, oliwki i rukolę (lub szpinak), wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować orzechami i serem.

 

Sałatka z tortellini i boczkiem

Składniki:
– 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowym
– kilka plastrów boczku
– 3 szklanki sałaty rzymskiej, posiekanej
– 1 1/2 szklanki pomidorów winogronowych, przekrojonych na pół
– 1 awokado, pokrojone w kostkę
– 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 3 łyżki posiekanej pietruszki
Dressing:
– 1 szklanka zwykłego greckiego jogurtu (lub majonezu)
– 1/2 szklanki mleka
– 3 łyżki mieszanki przypraw ranczo

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, a następnie  ostudzić. Boczek usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostygnięciu posiekać. Jako dressing wymieszać jogurt grecki (lub majonez), mleko i przyprawy ranczo. W dużej misce wymieszać tortellini, boczek, sałatę, pomidory, awokado, czerwoną cebulę i natkę pietruszki z dressingiem.

 

Sałatka z tortellini z marchewką i selerem

Składniki:
– 1 opakowanie tortellini
– ½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
– ½ zielonej papryki pokrojonej w paski
– puszka czarnych oliwek, odcedzonych
– 1 średnia marchewka, cienko pokrojona
– 1 łodyga selera, pokrojona w kostkę
– ½ filiżanki natki pietruszki, posiekana
Honey VIinaigrette:
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki stołowe miodu
– 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
– ¼ łyżeczki soli koszernej
– ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Przygotować dressing, umieszczając wszystkie składniki w misce z wyjątkiem oliwy z oliwek. Następnie powoli wymieszać oliwę z oliwek, aż uzyskamy ładnie zagęszczony dressing. Do dużej miski włożyć czerwoną i zieloną paprykę, marchewkę, czarne oliwki i seler. Ugotować tortellini według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i włożyć gorące do miski z papryką. Polać dressingiem i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Dodać pietruszkę. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz., od czasu do czasu mieszając.

 

Sałatka z tortellini i szynką

Składniki:
– 1 paczka tortellini
– 6 plasterków (100 g) żółtego sera
– 150 g szynki konserwowej
– pół papryki (100 g)
– garść pomidorków cherry
– 1 duży ogórek świeży
– 2 ogórki kiszone
– mała puszka kukurydzy (160 g)
Sos:
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół płaskiej łyżeczki soli i spora szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Po ugotowaniu przełożyć pierożki do miski. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Odsączyć kukurydzę. Pół dużej papryki pokroić na małe kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Ogórki kiszone obrać ze skórki i odciąć końce, pokroić w kostkę. Na małe kawałki pokroić 100 gramów żółtego sera i szynkę konserwową. W miseczce wymieszać razem: trzy łyżki jogurtu naturalnego, jedną łyżkę dobrego majonezu, dwa mniejsze ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz pół płaskiej łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Wymieszać razem wszystkie składniki sałatki. Posypać gotową sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

 

Sałatka z tortellini i brokułami

Składniki:
– 1 duży brokuł
– 4-5 jajek
– 14 średnich pomidorków koktajlowych
– 1 opakowanie gotowego tortellini
Sos czosnkowy:
– 250 g jogurtu lub śmietany 12%
– 5 łyżek majonezu
– 3-4 ząbki czosnku
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ugotowane obrać, pokroić na ćwiartki. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować all dente. Pomidory umyć pokroić na ćwiartki. Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki poukładać na półmisku polać sosem czosnkowym.

 

Sałatka z tortellini z jajkiem

Składniki:
– 1 opakowanie dowolnego tortellini (250g)
– 2 jajka
– 1 nieduża czerwona papryka
– 2 ogórki kiszone
– 150 sera żółtego
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– pęczek szczypiorku
– kilka łyżek majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, po czym pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i także pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników. Szczypiorek wraz cebulkami drobno posiekać. Do sałatki dodać majonez oraz musztardę, sól oraz pieprz. Podawać udekorowaną szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 

Sałatka z tortellini z glazurą balsamiczną

Składniki:
– 1 opakowanie tortellini
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– 1 szklanka suszonych pomidorków przekrojonych na pół
– 12 kulek mozzarelli
– opcjonalnie 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
– garść świeżej bazylii pokrojonej
– glazura balsamiczna do smaku

 

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Opłukać zimną wodą, odcedzić i wrzucić do dużej miski wraz z 1 łyżką oliwy z oliwek i odrobiną soli i pieprzu. Wymieszać. Do salaterki dodać pomidory, mozzarellę, cebulę i bazylię. Dodać pozostałą oliwę z oliwek i glazurę balsamiczną i wymieszać. Schłodzić sałatkę przez 30 min. przed podaniem.

 

Sałatka z tortellini i prosciutto

Składniki:
– 1 opakowanie tortellini z serem
– kilka plasterków prosciutto
salami cienko pokrojone
zielone oliwki w plasterkach
– pół litra pomidorków koktajlowych przepołowionych
świeża bazylia posiekana
czerwona cebula pokrojona w kostkę
żółta papryka pokrojona w kostkę
peppercini posiekane
parmezan
– mozzarella
– włoski winegret

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją, opłukać pod zimną wodą. Wymieszać z pozostałymi składnikami i przechowywać w lodówce. Przed podaniem dodać włoski winegret.

 

Sałatka z tortellini z ziołami

Składniki:
– 1 opakowanie tortellini z serem
– 1 szklanka słodkich pomidorów
– 1/4 szklanki posiekanej pomarańczowej papryki
– 2 zielone cebule, posiekane
– marynowane karczochy, odsączone
– 1/3 szklanki łuskanego edamame, gotowanego (soja)
– 1 1/2 szklanki ugotowanego posiekanego kurczaka
– 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, pietruszka)
Dressing:
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 szklanki liści bazylii
– 1 łyżka orzeszków piniowych
– 2 łyżki grubo pokrojonej szalotki
– 2 łyżki octu szampańskiego
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
– 1/4 łyżeczki soli morskiej
– 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać pomidory, paprykę, zieloną cebulę, karczochy i edamame. W robocie kuchennym zmiksować czosnek, bazylię i orzeszki pinii oraz szalotkę i ocet. Pod koniec wlać oliwę z oliwek i miksować na gęsty sos. Do sałatki dodać kurczaka i tortellini oraz sos. Wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

 

Kolorowa sałatka z tortellini

Składniki:
– 4 szklanki kolorowego tortellini z serem
– 1/2 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki dressingu włoskiego
– 1 łyżka startego parmezanu
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
– pokrojony w plastry pół ogórka
– połowa czerwonej cebuli drobno posiekana
– połowa drobno posiekanej zielonej papryki
– połowa drobno posiekanej pomarańczowej lub czerwonej papryki
– 1 szklanka pomidorów wiśniowych

Przygotowanie:
Ugotować i odcedzić tortellini. W małej misce wymieszać majonez, dressing włoski, parmezan, natkę pietruszki i czarny pieprz. W dużej misce wymieszać tortellini, ogórek, cebulę, paprykę i pomidory. Delikatnie dodać sos i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. przed podaniem. Przed podaniem posypać odrobiną pietruszki lub parmezanu.